skip to Main Content

Zenica: Izvještaj o ispitivanju alergenog polena u zraku od 22.08. do 28.08.2022. godine

U izvještajnom periodu od 22.08. do 28.08.2022. godine dominirao je polen ambrozije (Ambrosia) i koprive (Urticaceae) i to u granicama umjerene do visoke koncentracije. Visoke koncentracije polena ambrozije evidentirane su 22. 23. i 28.08.2022. godine.

Polen ambrozije je jedan od najjačih poznatih alergenata. Sluznica organa za disanje je kontaktno mjesto gdje polen kod osjetljivih bolesnika pokrene alergijsku reakciju. Kao manifestacija alergijskog stanja kod osjetljivih osoba može doći do crvenila, suzenja i svraba očiju, zapušenja i svraba nosa, kihanja, kašlja, piskanja u prsima, otežanog disanja, astme, kao i drugih alergijskih manifestacija.

Prag koji izaziva alergijske reakcije je vrlo nizak-manji od 20 polenovih zrna po metru kubnom zraka. Polen ostalih biljnih vrsta obuhvaćenih monitoringom bio je na nivou niskih koncentracija.

Zbog najavljenih oborina u narednoj sedmici očekuje se niža koncentracija polena i to u granicama niskih do umjernih koncentracija. Tokom cijele sedmice prisutne su spore gljivice Alternaria u visokim koncentracijama.

Back To Top