skip to Main Content

Zenica: Izvještaj o ispitivanju alergenog polena u zraku od 10.04 do 16.04. 2023. godine

Nastavak toplijeg vremena sa dužim sunčanim periodima i blagim vjetrom stvorio je i povoljnije uslove ze let polena što se posebno odnosi na polen breze (Betula) te su tokom cijele sedmice evidentirane umjerene, a u dane od 12.04 do 14.04. 2023. godine i visoke koncentracije polena breze u zraku na području Zenice.

Polenski spektar pored breze uključuje i polen tise i čempresa (Cupresaceae), čiji je polen većem dijelu izvještajnog perioda bio na nivou umjerenih do visokih koncentracija te vrbe (Salix), javora (Acer), graba (Carpinus), četinara (Pinaceae), jasena (Fraxinus), topole (Populus) i hrasta (Quercus) na nivou niskih do umjerenih koncentracija.

U narednoj sedmici očekuje se daljnje prisustvo polena breze koja dostiže svoja vršna opterećenja za ovo područje, a mogu se očekivati i prva polenova zrna trava (Poaceae).

Neki ljudi koji su alergični na polen breze mogu doživjeti intenzivniji stres križne reakcije zbog cvjetanja običnog graba i crnog graba.U urbanim sredinama platani će uskoro biti spremni za cvjetanje i mogu izazvati dodatni alergijski stres od sljedećeg razdoblja lijepog vremena.

Preporuke za narednu sedmicu

Osim liječenja u olakšavanju simptoma proljetnih alergija izuzetno je važna i preventiva.
Prva preventivna mjera je izbjegavanje alergena na koji je osoba osjetljiva.

Za uspješnije izbjegavanje sezonskih alergena preporuke su:
• redovito pratiti sedmični monitoring i preporuke za narednu sedmicu,
• pravovremena spoznaja o vremenskim uslovima postaje dobar saveznik u prevenciji od polena,
• za vrijeme cvatnje biljaka držati zatvorene prozore stana i automobila za vrijeme vožnje,
• izbjegavati boravak i fizičku aktivnost u području bujne vegetacije (parkovske površine) za vrijeme najveće polinacije u zraku (od 8-12 sati ujutro),
• izbjegavati jutarnje provjetravanje prostorija kada je koncentracija polena najviša,
• prostorije u kojima boravimo provjetravati kratko i u poslijepodnevnim satima,
• odjeću sušiti u stanu ili u sušilici za rublje kako bi izbjegli unošenje neželjene količine polena u boravišni prostor,
• boravak u prirodi odgoditi za kasno poslijepodne ili večer,
• za vrijeme suhih i vjetrovitih dana izlaske izvan kuće ili stana reducirati na najmanju moguću mjeru,
• kosu prati svako večer jer se polenova zrnca veoma lako skupljaju na vlasima kose,
• izbjegavati pušenje, sprejeve i slične iritanse jer pogoršavaju simptome alergije,
• svakako da maska i za stanja alergije može biti od velike koristi.

Sezonski polen, a prije svega polen breze i trava je jedan od značajnih rizikofaktora koji pojačavaju simptome astme kod osoba koje boluju od ove bolesti.

Predviđanja za narednu sedmicu su visoke koncentracije polena breze koja u mjesecu aprilu i početak maja ima najveći intenzitet cvatnje. Upotreba medikamentozne terapije uz preporuku ljekara, te vitaminsko biljne kombinacije koje djeluju sinergijski na suzbijanje simptoma alergije i jačanje imunog sistema

Back To Top