skip to Main Content

Zenica: Izvještaj o ispitivanju alergenog polena u zraku od 06.03. do 12.03. 2023. godine

U izvještajnom periodu od 06. 03. do 12. 03.2023. godine kako je i najavljeno u zadnjem izvještaju, došlo je do poboljšanja vremenskih prilika sa sunčanim periodima i višim temperaturama što je stvorilo povoljne uslove za let polena.

U prvom dijelu sedmice zabilježene su umjerene koncentracije polena lijeske (Corylus sp.), topole (Populus) i polena johe (Alnus sp.), i visoke koncentracije polena iz porodica Cupresaceae/Taxaceae (tise i čempresi).

Cvatnja lijeske dostiže svoj vrhunac te se u narednom periodu ovisno o vremenskim prilikama očekuje zadržavanje i postepeno opadanje koncentracije njenog polena u zraku uz istovremeno povećanje koncentracije polena johe, tise/čempresa, vrbe  i topole.

Prisutnost polena ostalih biljnih vrsta bila je na nivou niskih koncentracija.

Polenski spektar uključuje, polen jasena (Fraxinus), vrbe (Salix) i brijesta (Ulmus) čija cvatnja tek počinje na ovim prostorima.

Zabilježene su i spore gljivice Alternaria u niskim koncentracijama.

Alergenost polena prisutnih biljnih vrsta:

Polen lijeske uz polen johe i jasena spadaju u kategoriju umjerno do visoko alergenih biljnih vrsta koje kod osoba osjetljivih na polen može izazvati alergijske reakcije organizma.

Polen topole i vrbe spada u kategoriju slabo alergenih, a polen tise, brijesta i čempresa je u kategoriji umjereno alergenih biljaka.

Back To Top