skip to Main Content

Zaštiti sebe da bi mogao zaštititi druge: Interne mjere zaštite INZ-a

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je javna zdravstvena i javno-zdravstvena ustanova od neprocjenjive važnosti za normalno funkcionisanje kompletnog ZDK, zdravstvenog sistema ZDK, kao i pružanje zdravstvenih usluga stanovništvu ZDK.

Kada se istakne da unutar INZ-a funkcionišu Zavod za javno zdravstvo i Služba za epidemiologiju, koja sa stručnog aspekta, uz krizne štabove, ima zakonski zadatak da rukovodi i upravlja epidemijom koronavirusa na prostoru ZDK, tada značaj INZ-a dolazi do posebnog izražaja.

INZ je naučno-stručna ustanova u oblasti zaštite ljudi, životinja, biljaka i okoliša, koja ima povjerenje stanovništva i koja je u stanju identifikovati i zadovoljiti potrebe svojih korisnika iz oblasti zaštite i unapređenja zdravlja, kroz visokostručnu specijalističku djelatnost oslonjenu na najnovija saznanja i mogućnosti savremenih tehnologija.

U tom smislu, INZ je promptno reagovao i izradio niz protokola i uputa koje će osigurati epidemiološki ispravan način rada zaposlenika, ali i klijenata INZ-a.

Bilo je od neprocjenjive važnosti urediti način ulaska u INZ da ne dođe do prodora koronavirusa među zaposlenike INZ-a, što bi imalo neprocjenjivo negativne posljedice po rad i funkciju INZ-a i građanstvo, ali i omogućilo i olakšalo širenje koronavirusa kroz kontake koji su neizbiježni i neophodni u izvršavanju zadataka INZ-a.

Na osnovu svih prethodnih preporuka i smjernica Svjetske zdravstvene organizacije, Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, te samog INZ-a, a cijeneći značaj ove zdravstvene ustanove za društvo u cjelini, Stručno vijeće INZ-a na elektronskoj sjednici na daljinu (pomoću viber aplikacije) donijelo je niz Protokola, u saradnji sa epidemiolozima INZ-a.

 Također, INZ je formirao interno radno tijelo, svojevrsni krizni štab za zdravstveno-odgojne mjere u doba koronavirusa, koje je već napravilo strategiju i akcioni plan od preko 35 zdravstveno-odgojnih mjera usmjerenih ka stanovništvu i svim segmentima društva u ZDK. Ovaj Akcioni plan će se kontinuirano dopunjavati, a radno tijelo je već počelo sa provođenjem zdravstveno-odgojnih mjera, uz obavezno učešće svih zaposlenika INZ-a.

U nastavku donosimo protokole i upute u cjelosti, da bi i druge zdravstvene ustanove, ali i građani imali prave i pouzdane informacije. INZ će, po potrebi, vrlo rado ustupiti ove dokumente i drugim zdravstvenim ustanovama.

Panika nije opcija, oprez jeste!

Covid-19, Strategija za zdravstveno-odgojne mjere

Protokol ponašanja pri ulasku u prostorije instituta i održavanja čistoće i dezinfekcije u prostorijama instituta

Protokol prijema uzoraka i materijala u laboratorijama instituta

Protokol održavanja čistoće i dezinfekcije vozila instituta

Protokol kretanja klijenata kroz službu za kliničku mikrobiologiju

Back To Top