skip to Main Content

VIDEO x5: INZ preporuka svim vrtićima i roditeljima o pranju zuba i ruku u vrijeme pandemije

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica nastavlja sa izradom, objavom i slanjem materijala raznim građanskim grupama, organizacijama, nivoima organizacije, lokalnim zajednicima, preduzećima…

Ove sedmice na adresu vrtića i drugih predškolskih ustanova na području Zeničko-dobojskog kantona, putem zvanične web stranice inz.ba, mailing listama  i drugim kanalima informisanja na stotine adresa upućene su preporuke za zaposlenike i uprave predškolskih ustanova, ali i za djecu – štićenike tih ustanova kad se vrate u objekte.

Također, INZ je producirao pet kratkih video zapisa o pravilnom pranju zuba i ruku, kao i zanimljive vježbe koje mališani mogu napraviti sa roditeljima u svojim domovima, a koji će im pomoći da pravilnije peru ruke i zube.

Set video zapisa i preporuka je dostupan na zvaničnoj web stranici Instituta, ali i spreman za preuzimanje putem weTransfera u narednih nekoliko dana. U svakom slučaju, materijali su dostupni za sve one koje zanimaju i mogu im biti korisni.

– Iskreno se nadamo da će video materijale koristiti i sami roditelji, sa djecom tokom ovog perioda kada je fizička izolacija još uvijek neophodna, a djeca ne dolaze u vrtiće. Primjer za to je zenička Javna ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje koja ima termin u 18:00 u kojem svakodnevno komunicira sa roditeljima i djecom, a pretpostavljamo da to rade i drugi vrtići, Video materijale koji govore o pranju ruku dominantno smo snimili zbog trenutne situacije sa pandemijom, ali mogu se koristiti i u “redovnim” okolnostima, ističe doc.dr. Nino Hasanica, stručni saradnik u Službi za školsku higijenu Instituta.

Video materijali koji govore o pravilnom pranju zuba snimljeni su kao svojevrsna zamjena za ustaljenu aktivnost INZ-a koja se provodi u svim javnim i privatnim predškolskim ustanovama u ZDK za najstariju vrtićku grupu djece.

– Nadam se da ćemo zajedničkim snagama doći do svakog djeteta i njihovih roditelja i u ovom vremenu pandemije, ističe Hasanica.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

PDF – PREPORUKE ZA DJECU

PDF – PREPORUKE ZA ZAPOSLENIKE

Link za WeTransfer za sve ove materijale KLIKNI OVDJE DA PREUZMEŠ (rok 4.5. nakon toga se obratite emailom na press@inz.ba) :

Link za video sekciju na FB stranici INZ:

https://www.facebook.com/pg/inz.ba/videos/

 Pojedinačni video zapisi na FB:

Pravilno pranje zuba

INZ: Pravilno pranje zuba

Gepostet von Institut za zdravlje i sigurnost hrane am Mittwoch, 29. April 2020

Vježba 1 – napraviti model za vježbanje pranja zuba

Vježba 2 – Napraviti model za vježbanje pranja zuba

Vježbe pranje ruku 1 i 2:

Back To Top