skip to Main Content

VIDEO: INZ predstavio i objavio Set procedura, preporuka i smjernica za učenike, studente, roditelje, osoblje škola i fakulteta

Predstavnici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstvo obrazovanja ZDK su saopćili da će nastava u ovom kantonu početi 8. septembra, utvrđene su osnovne smjernice i preporuke, dok će modaliteti izvođenja nastave ovisiti o stanju u školi, njenim tehničkim i drugim preduvjetima, mogućnosti primjena preporuka i standarda koji će zaštititi sve učesnike u obrazovnom sistemnu, trenutnoj epidemiološkoj situaciji, te će se preporuke i smjernice provoditi na osnovu stanja i situacije u svakoj pojedinačnoj ustanovi, shodno generalnim preporukama.

Dokumenti dostupni svima

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) je objelodanio i svim školama putem elektronske pošte uputio dokument “PROCEDURE ZA RAD ODGOJNO-OBRAZOVNIH USTANOVA – vodič za unapređenje biosigurnosti u kontekstu COVID-19 -” koji donosi detaljne upute, savjete, instrukcije i preporuke o izradi procedura za neometan rad u doba pandemije.

DOKUMENT PREUZMI OVDJE

Referirajući se na zaključke svih relevantnih kriznih štabova, sve prethodne preporuke i smjernice Svjetske zdravstvene organizacije, UNICEF-a, Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr. Milan Jovanović Batut”, te Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, a cijeneći značaj odgojno-obrazovnih ustanova (predškolskih, školskih i visokoškolskih ustanova) i njihov uticaj na odgoj i obrazovanje djece, te samim tim za društvo u cjelini, pripremljena je Procedura koja je detaljan osnova za izradu vlastitog plana i provedbe.

U ovom dokumentu se nalaze i formulari, primjeri, tabele, skice i upute za izradu niza potrebnih pravila, a dio njih određene ustanove uspješno primjenjuju još od proljeća.

Institut je pripremio i javno objavio za sve ustanove i dokument “PLAN ZA USPOSTAVLJANJE I ODRŽAVANJE SISTEMA BIOSIGURNOSTI U KONTEKSTU COVID-19” koji je dostupan na INZ-ovoj web stranici. Navedeni Plan je sa primjerima kako ga treba osmisliti i realizirati svaka obrazovna ustanova, a sadrži i tabelarnu formu koja se može primjeniti u svim ustanovama kojima je ona neophodna.

DOKUMENT PREUZMI OVDJE

Također, pripremljen je i dokument “SMJERNICE I INFORMACIJE ZA RODITELJE/STARATELJE, UČENIKE I STUDENTE U VEZI POČETKA NASTAVE U ŠKOLAMA” u kojem se detaljno roditelji ili staratelji upoznaju sa svojim obavezama i smjernicama kako da se izbjhegne zaraza do odlaska i nakon povratka djeteta iz obrazovne ustanove. Razumljivo je da učenik ili student najmanje dvije trećine svog vremena provodi u domaćinstvu i javnosti, te da i njegovi roditelji, ukućani i prijatelji prije nego ostala djeca u školi mogu biti izvor ili prenosioc zaraze.

DOKUMENT PREUZMI OVDJE

Obilazak svih škola i fakulteta

Izrađen je i takozvani “Biosigurnosni model” za sve škole u ZDK, koji je upućen u sve škole. Stručni timovi Službe za školsku higijenu Instituta prije početka nastave u periodu od 31. avgusta do 4. septembra, te u prvim danima prve sedmice nastave posjetit će sve škole na području ZDK.

– Važno je istaći da je potrebno formirati tim iskusnih zaposlenika, među kojima mora biti osoba koja ima odgovornosti i ovlaštenja da donosi odluke, koji treba da uoči rizične tačke koje poznaju i prepoznaju u svakoj pojedinačnoj školi, mjere u svrhu sprečavanja pojave i širenja zaraze, a koristeći pomenutu Proceduru, u skladu sa ličnim procesima rada, aktivnostima, resursima, kadrom, opremom, objektima, navikama u svakoj školi, a koje je nemoguće da iko poznaje bolje od njih samih, ističe načelnik Službe za školsku higijenu INZ doc.dr. Nino Hasanica.

DOKUMENT PREUZMI OVDJE

Prilikom posjete timova INZ odgovorne osobe u školama će biti povezane sa odgovarajućim službama.

– Niti jedan sistem nije idealan i nemoguće je u potpunosti spriječiti prenos infekcije, ali zajednički možemo učiniti sve u našoj mogućnosti da rizik smanjimo na minimum, te učimo na iskustvu i kontinuirano poboljšavamo sistem biosigurnosti. Stojimo vam na raspolaganju. O svim narednim dešavanjima blagovremeno ćete dobiti informacije, ističe Hasanica.

Direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica prim. dr. Senad Huseinagić je prezentirao uslove za početak nastave u školama na području Zeničko-dobojskog kantona.

Huseinagić je kazao da ZDK ima najveći udio djece i omladine do 19 godina među pozitivnim u odnosu na velike kantone, kao i u odnosu na FBiH kao cjelinu, te da je zbog toga data preporuka za odgađanje početka nastave.

POGLEDAJTE IZJAVU OVDJE

– Iako imamo trend smanjenja aktivnih slučajeva, ipak postoji pravilnost pojavljivanja aktivnih slučajeva na periodu od 15 dana, a naredni očekujemo početkom septembra. Upravo zbog broja aktivnih slučajeva početkom septembra i činjenicu da je udio djece i mladih do 19 godina u ukupnom broju oboljelih u ZDK preko 9 posto za razliku od FBiH i drugih kantona gdje od 7 do 8 posto, predložili smo da se odgodi nastava do 8. septembra. Ako situacija bude nepovoljna, možda se ponovo odgodi, ali u interesu nam je da krene što prije, pojasnio je Huseinagić.

Naglasio je da će rizik od koronavirusa postojati i u školama te da je cilj uspostaviti sistem da se proces obrazovanja odvija kako je najbolje za sve učesnike obrazovnog procesa.

DOKUMENT O TRENUTNOJ EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI U ZDK

DOKUMENT O USLOVIMA ZA POČETAK ŠKOLSKE GODINE

Ministar obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić je kazao da je prvi dan nastavne godine u osnovnim i srednjim školama treba ući preko 5.000 osoblja i 41.000 djece, a s studentima i osobljem brojka prelazi 50.000. Prema popisu iz 2013. godine imamo 360.000 stanovnika, ovdje govorimo o 15 posto stanovnika ZDK koji trebaju ući u prostorije koje su ispražnjene u martu, kazao je Kozlić.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica pripremio je posebnu proceduru koju će trebaju ispoštovati škole, djeca i osoblje, kako bi se nastavni proces odvijao, a da ne dođe do povećanog broja oboljelih.

U Zeničko-dobojskom kantonu će to biti kombinovani princip, od skraćenih časova, djelimične online nastava, a ukoliko epidemiološka situacija to bude zahtijevala, primjenjivaće se online nastava poput završetka prethodne školske godine.

– Broj djece u učionici ne znači ništa, bitan je prostor, a distanca će biti osigurana. Nastava će se odvijati sa svim učenicima u razredu, a gdje ne bude prostora, odjeljenja će se dijeliti na grupe. Prvog dana u školama će biti učenici prvih razreda osnovnih i srednjih škola. Osigurano je oko 10.000 vizira koje će biti podijeljeni osoblju i učenicima prvih razreda osnovnih škola. To su djeca koja se prvi put susreću sa školom i oni moraju vidjeti školu, a ne dobiti email za online nastavu. Doći će u školu, imat će vizire, jer u prvom razredu uče izgovarati slova, što bi bilo značajno otežano pod maskama.

POGLEDAJTE IZJAVU OVDJE

Ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić je pojasnio da je Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK nakon analize i brojnih diskusija donio, nada se, dobru odluku s ciljem zaštite zdravlja učenika, roditelja i osoblja.

– Vodili smo se veoma ozbiljnom analizom koju je uradio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. U ZDK imamo stabilnu epidemiološku situaciju, imamo veći broj oboljelih ljudi, ali zdravstveni kapaciteti odgovaraju svim zadacima. Analizirali smo način širenja bolesti, a Krizni štab će biti na usluzi i donositi mjere za koje procijenimo da su najbolje rješenje”, pojasnio je Jupić.

POGLEDAJTE IZJAVU OVDJE

Predsjednici sindikata osnovnog, srednjeg i visokoškolskog obrazovanja Selvedin Šatorović i Đevad Hadžić su kazali da je odgoda, imajući u vidu sve navedeno, najbolje rješenje.

– Sva neophodna zaštita uposlenika će biti provedena i to ćemo raditi kroz dogovore s Vladom ZDK, Kriznim štabom i samo tako ćemo prevenirati epidemiju u bilo kojoj školi, dodao je Šatorović.

Pogledajte izjave Šatorovića i Hadžića:

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Back To Top