skip to Main Content

Svjetski dan srca obilježen mjerenjem krvnog pritiska i nutricionističkim savjetima

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) je, obilježavajući Svjetski dan srca, u holu Shopping centra “Džananović” u Zenici organizirao akciju mjerenja krvnog pritiska za zainteresovane Zeničane, koji su na info štandu mogli dobiti podrobnije informacije i uputstva zdravstvenih radnika.

 Ovogodišnji Dan srca se obilježava pod motom “Čuvajte Vaše srce – Volite Vaše srce”.

 Neophodna je redovna kontrola krvnog pritiska, jer je visok krvni pritisak “broj jedan” faktor rizika za kardiovaskularne bolesti, a zove se i „tihi ubica“ jer obično nema znakova upozorenja ili simptoma.

 – Osim mjerenja krvnog pritiska i savjeta u vezi sa njim, Zeničani su na štandu dobijali vodu i voće, vodu jer je ona najzdraviji napitak kojeg ljudi trebaju konzumirati redovno i više od od uobičajenih količina, te voće, jer je akcija provedena u vrijeme užine, kada je voće dovoljan i preporučljiv međuobrok. također, zainteresovani su se mogli konsultovati sa našom nutricionisticom Majom Trifković i od nje dobiti određene savjete, rekla je dr.spec. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u INZ.

 Svi oni koji su posjetili info-štand INZ-a mogli su dobiti i zanimljiv materijal uz pomoć kojeg mogu sami izračunati svoj BMI – indeks tjelesne mase (Body Mass Index), ali i promotivni materijal INZ-a o svim značajkama vezanim za Dan srca. U akciji INZ-a pomagali su učenici Medicinske škole u Zenici. 

 Kardiovaskularne bolesti su ubice broj jedan u svijetu. Svake godine uzrok su 17,5 miliona prijevremenih smrti, a očekuje se da će ta brojka do 2030. godine porasti na 23 miliona.

 Većinu kardiovaskularnih bolesti moguće je spriječiti tako što ćete u svoj svakodnevni život unijeti nekoliko jednostavnih promjena, kao što su zdrava ishrana, fizička aktivnost i prestanak pušenja.

 Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Cjelokupnu foto glariju pogledajte na našoj Facebook stranici, na linku OVDJE.

Back To Top