skip to Main Content

Saradnja u oblasti prevencije širenja koronavirusa: INZ i Crveni križ Grada Zenica u saradnji

Baš kao i Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, i Crveni križ Grada Zenica je organizacija od neprocjenjive važnosti za normalno funkcionisanje Grada Zenica i zadovoljavanje osnovnih potreba građana Zenice, posebno onih građana iz rizičnih grupa.

U tom smislu, kao i nebrojeno puta do sada, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i Crveni križ Grada Zenica, kao društveno odgovorne institucije, uspostavili su promptnu saradnju na izradi niza protokola i uputa koje će osigurati epidemiološki ispravan način rada mobilnih timova Crvenog križa Grada Zenica koji sa svojim volonterima dopremaju osnovne potrepštine najugroženijim kategorijama stanovništva.

Također, bilo je od neprocjenjive važnosti urediti način ulaska u Crveni križ Grada Zenica na način da ne dođe do prodora Coronavirus-a (Covid-19) u Crveni križ Grada Zenica, među zaposlenike Stručne službe i volontere, što bi imalo neprocjenjivo negativne posljedice po rad i funkciju Crvenog križa Grada Zenica i građanstvo, ali i omogućilo i olakšalo širenje Coronavirus-a kroz kontake koji su neizbiježni i neophodni u izvršavanju Crvenom križu povjerenih zadataka.

Na osnovu Naredbe Kriznog štaba Grada Zenica donesenoj na vanrednoj sjednici dana 21.03.2020. godine, na osnovu zakonskih ovlasti i Statuta Crvenog križa Grada Zenica, na osnovu svih prethodnih preporuka i smjernica Svjetske zdravstvene organizacije, Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, Doma zdravlja Zenica, Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Crvenog križa FBiH, te Crvenog križa Grada Zenica, a cijeneći značaj ove organizacije za društvo u cjelini, Predsjedništvo Crvenog križa Grada Zenica dana 22.03.2020. godine na elektronskoj sjednici na daljinu (pomoću viber aplikacije) donijelo je određene Protokole uz stručnu saradnju sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. Crveni križ Grada Zenica zarad smanjivanja broja nepotrebnih kontakata se opredijelio da će sve potrebne odluke donositi putem zvanične viber grupe, te na taj način dati svoj doprinos smanjenju širenja Coronavirus-a.

Zahvaljujemo se svim volonterima Crvenog križa, kao i zaposlenicima Crvenog križa i INZ-a na uspostavljanju ovakvog vida protokola, koji je, prema svim raspoloživim podacima, prvi unutar strukture Crvenog križa u BiH.

U nastavku donosimo protokole i upute u cjelosti, da bi i građani koji se samoorganizuju imali prave i pouzdane informacije. Crveni križ Grada Zenica će, po potrebi, vrlo rado ustupiti ovaj dokument i drugim organizacijama Crvenog križa – Društvo CK BiH, CK FBiH, ostale kantonalne, gradske i općinske organizacije.

Panika nije opcija, oprez jeste!

KLIKNI OVDJE da preuzmeš PROTOKOLE I UPUTE CK GRADA ZENICA 

 

Back To Top