skip to Main Content

Predstavnik INZ-a jedan od dvoje predavača na prvom seminaru nakon Evropskog treninga za liderstvo u javnom zdravlju

U novembru 2023. godine održan je Drugi evropski trening za liderstvo u javnom zdravlju (Leadership in Public Health), koji su zajedno razvili Regionalni ured SZO za Evropu i Univerzitet u Bordou (Bordeaux), Francuska, posebno njegova Škola javnog zdravlja (ISPED) i Studijski program za digitalno javno zdravlje, u saradnji sa Centrom za istraživanje zdravlja stanovništva Bordoa, Francuskim nacionalnim institutom za zdravlje i medicinska istraživanja (Inserm) i Istraživačkim institutom za njegu i javno zdravlje (CAPHRI) Univerziteta u Maastrichtu.

Ovaj evropski trening liderstva u javnom zdravstvu bio je namijenjen stručnjacima u javnom zdravstvu i fokusirao se na liderstvo, inovativnost, upravljanje, samoupravljanje i profesionalnost rast. Imao je za cilj jačanje liderskih vještina i kompetencija učesnika i inovativni pristup.

Iz Bosne i Hercegovine tada je na treningu učestvovao predstavnik Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica prof. dr. Nino Hasanica, uz podršku Ministarstva zdravstva FBiH.

Detaljan tekst o treningu možete pročitati NA OVOM LINKU.

U okviru jačanja profesionalnih konekcija sa stručnjacima i kolegama širom svijeta, protekle sedmice održan je Prvi seminar/webinar pod nazivom “Promocija zdravlja u školama”.

Predavači su bili Maria del Rocio Hernandez Soto iz Španije (na temu “Promotion of health at schools – from Forma Joven to School4Health”) i Nino Hasanica (na temu “Our concept of preventive health care of children and youth – Department for school hygiene”).

U okviru webinara učesnici su imali priliku pogledati i video o Službi za školsku higijenu titlovan na engleski jezik. Video možete pogledati u nastavku

Učesnici webinara bili su iz Evrope, Afrike i Bliskog Istoka, i to iz sljedećih država – Albanija, Francuska, Benin, Togo, Njemačka, Malta, Bosna i Hercegovina, Gvineja, Obala Slonovače, Portugal, Armenija, Burkina Faso, Srbija, Italija, Austrija, Moldavija, Bugarska, Hrvatska, Azerbejdžan, Kamerun, Grčka, Ukrajina, Belgija, Mali, Španija, Sjeverna Makedonija, Senegal, Turska, Slovenija, Gruzija, Kazahstan, Ujedinjeni Arapski Emirati.

– Webinar je bio odličan! Svi učesnici, bez izuzetka, pohvalili su video kao način da se jasno vidi kako i o čemu se radi, bolje nego koristeći PowerPoint prezentacije. Također, što je najvažnije, svim učesnicima koncept rada naše Službe za školsku higijenu je bio veoma zanimljiv, a najznačajnija je činjenica da je taj koncept kroz ovaj webinar promovisan u ogromnom broju zemalja Evrope, Afrike i Azije. Iskreno, ja lično sam bio najponosniji kada sam vidio da ispod naziva WHO i Univerziteta u Bordou piše Bosna i Hercegovina, Zenica, Institut za zdravlje i sigurnost hrane, te Služba za školsku higijenu, a u konačnici i moje ime, rekao je prof. dr. Nino Hasanica, načelnik Službe za školsku higijenu INZ-a.

Ovo je bio prvi webinar ovog tipa, a već su planirani novi webinari čak do kraja naredne godine.

Back To Top