skip to Main Content

FOTO+VIDEO: Predavanje, defile i info-pult o dijabetesu

Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica realizira niz aktivnosti. Tokom ovog i narednih mjeseci sa Savezom udruženja dijabetičara Zeničko-dobojskog kantona se provodi niz aktivnosti, uokvirenih u naziv – Nutricionističko savjetovanje i izrada tipskih jelovnika za oboljele od dijabetesa na terapiji inzulinom na području ZDK. Više o projektu NA OVOM LINKU.

U saradnji sa Udruženjem djece i mladih oboljelih od šećerne bolesti u Zeničko- dobojskom kantonu danas (nedjelja, 13.11.) organizirano je predavanje na temu „Značaj pravilne ishrane u kontroli diabetesa“ za sve članove ovog udruženja u Domu mladih-UMCOR. Predavanje je održala Maja Jonjić-Trifković (magistrica nutricionizma u INZ).

Nakon predavanja održan je defile gradskim ulicama, te okupljanje na trgu Alije Izetbegovića, na kojem je uokviru informativno-edukativnog pulta građanima pružano niz informacija o dijabetesu, a svi zainteresirani su mogli da izvrše i mjerenje šećera u krvi, kao i dobiju adekvatne informacije o tome kako prevenirati dijabetes. Pogledajte foto galeriju i video sa današnjeg skupa u Zenici.

U saradnji sa studentima Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, Udruženjem dijabetičara Zeničko-dobojskog kantona, Udruženjem studenata.  medicine u Bosni i Hercegovini – BoHeMSA sutra (ponedjeljak , 14.11.) od 10 sati u holu Shopping centra Džananović planirano je
mjerenje šećera u krvi i krvnog pritiska svim prisutnima uz podjelu zdravstveno promotivnog materijala s ciljem edukacije stanovništva i promocije zdravih navika.  Istog dana, u saradnji sa Srednjom mješovitom školom biti će organizirano predavanje za njene učenike sa ciljem
edukacije učenika o samom dijabetesu, pravilnoj prehrani, simptomima niskog nivoa glukoze u krvi i što u takvim slučajevima učiniti. Predavanje će držati Maja Jonjić-Trifković (magistrica nutricionizma) i spec dr Elma Kuduzović (Rukovodilac Odjeljenja za promociju zdravlja i prevenciju bolesti).

Back To Top