skip to Main Content

PRIJAVITE SE: Nutricionističko savjetovanje i izrada tipskih jelovnika za oboljele od dijabetesa na terapiji inzulinom na području ZDK

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, pod pokroviteljstvom Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, započinje pilot projekat “Nutricionističko savjetovanje i izrada tipskih jelovnika za oboljele od dijabetesa na terapiji inzulinom na području ZDK”.
Nutricionističke usluge za ove pacijente bit će besplatne, a kriteriji za odabir osoba za naručivanje na pregled su:
a)- Da su osobe starije od 18 godina,
b)- Da imaju povišen ITM (indeks tjelesne mase) > 24,9 kg/m2,
c)- Da imaju HbA1c ≥ 7,0 %
d)- Da su pacijenti trenutno na propisanoj terapiji inzulinom i to sljedeći:
      1.   LANTUS – SANOFI AVENTIS Groupe, Francuska
      2.   Semglee – BGP Products Operations GmbH, Švicarska
      3.   ABASAGLAR – ELI LILLY Export S.A
      4.   TOUJEO – SANOFI AVENTIS Groupe, Francuska
      5.   LEVEMIR – Novo Nordisk A/S
      6.   HUMALOG MIX 50 KWIKPEN – ELI LILLY Export S.A
      7.   HUMALOG MIX 25 KWIKPEN – ELI LILLY Export S.A
      8.   NOVOMIX 30 FLEXPEN – Novo Nordisk A/S
      9.   RYZODEG – Novo Nordisk A/S
      10. TRESIBA – Novo Nordisk A/S
      11. SULIQUA – SANOFI AVENTIS Groupe, Francuska
      12. XULTOPHY – Novo Nordisk A/S
      13. HUMALOG KWIK PEN – ELI LILLY Export S.A
      14. HUMALOG – ELI LILLY Export S.A
      15. NOVORAPID FLEXPEN – Novo Nordisk A/S
      16. FIASP – Novo Nordisk A/S
      17. APIDRA – SANOFI AVENTIS Groupe, Francuska
Pregledi pacijenata obavljat će se u prostorijama Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica od strane tima sastavljenog od medicinske sestre i magistrice nutricionizma i to svakog pacijenta po dva puta do kraja 2022. godine
Prvi i kontrolni pregled (mjerenje TA i ŠUK-a, antropometrijska mjerenja, analiza sastava tjelesne mase, nutricionističko savjetovanje o pravilnoj dijabetičkoj prehrani, procjena energetskog statusa- BMI/ ITM).
Za sve pregledane nutricionista će izraditi i tipske planove prehrane prilagođene njihovoj dijagnozi.
Planirano je da se do kraja godine pregleda oko 300 pacijenata i to 2x, a za sve ostale, nakon popunjavanja kapaciteta, sastavit će se lista čekanja te će se planirati pregledi u toku naredne, 2023. godine.
Ovisno o rezultatima ovog pilot projekta, postoji tendencija da on preraste u stalan model unaprjeđenja tretmana bolesnika s lošom kontrolom glikemije i visokim rizikom od nastanka komplikacija dijabetesa.
Svi pacijenti koji zadovoljavaju navedene kriterije, trebaju da zakažu termin za nutricionistički pregled:
na broj telefona 032/448-008 ili putem e-maila prevencija@inz.ba
Back To Top