skip to Main Content

Zumba party i edukacija o karcinomu dojke – subota u 10 h – SC “Džananović”

Karcinom dojke je najčešći maligni tumor kod žena u BIH. Ove bolesti nisu pošteđeni ni muškarci, a u posljednje vrijeme je alarmantan porast tog oboljenja među mlađim ženama u Bosni i Hercegovini.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica u saradnji sa zumba instruktorima Dilom Seferović i Sandrom Dedić organizuje zumba party „Nemoj da zakasniš”.

Treneri će odraditi kratki zajednički trening da bi promovisali tjelesnu aktivnost i njen značaj u prevenciji karcinoma dojke.

Institut će na svom štandu vršiti podjelu edukativnog materijala o značaju samopregleda dojki, ranom otkrivanju karcinoma dojke, te programu besplatnog mamografskog pregleda na području Zeničko dobojskog kantona kao i privjeske sa porukom „Nemoj da zakasniš“.

Ovim motom želi se poslati poruka svim zdravim ženama da se informišu, te da se ne boje bolesti nego vlastitog neznanja i straha od pregleda. Često je odgađanje pregleda pogubnije od same dijagnoze, jer se prekasno počne liječenje, kad se rak već proširio.

Više od 90% žena s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju. Redovnim pregledom, koji uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled dojki, rak dojke može se otkriti u ranom stadiju, kada su izgledi za izlječenje mnogo veći.

Program je je planiran u subotu, 09. novembra 2019. godine u 10 sati, u holu “Shopping centra Džananović” u Zenici.

Zumba party za djecu i za odrasle, svi su dobrodošli!

Back To Top