skip to Main Content

Znate li šta je HACCP sistem, zašto nam je važan i kome je obavezan?

Često u medijima čujemo termin HACCP (čita se „hasap“), a da li znamo šta on u suštini podrazumijeva?  Ova riječ-skraćenica od pet slova je u suštini skraćenica od engleske riječi Hazard Analysis and Critical Control Point, što u prijevodu znači Analiza Rizika i Kontrola Kritičnih Tačaka.

U suštini ovaj sistem se odnosi na cjelokupnu industriju proizvodnje, prerade posluživanja, te stavljanje na tržište hrane s ciljem osiguravanja njene zdravstvene ispravnosti.

HACCP sistem  je vrlo široko postavljen tako da se može uvesti kod svih subjekata u poslovanju s hranom, a baziran je na naučnim činjenicama.

Osnovu sistema čini Analiza Rizika te Samokontrola u svim procesima od nabavke sirovina pa do proizvodnje i plasmana gotovog proizvoda kako bi se osiguralo da hrana koju konzumiramo ne predstavlja rizik za zdravlje.

Kako bi se uspješno implementirao, prvobitno moraju postojati preduvjetni programi u vidu dobrih praksi poput dobre proizvođačke prakse, dobre higijenske prakse, dobre ugostiteljske prakse i drugih.

Nakon ispunjavanja preduvjetnih programa, HACCP se implementira kroz 7 principa i 12 do 14.

Obaveza uvođenja HACCP sistema kod svih subjekata u poslovanju s hranom propisana je zakonskim i podzakonskim aktima od strane Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

To u prijevodu znači da je uvođenje HACCP a time i uspostavljanje Samokontrola obavezujuće za sve one koji na bilo koji način posluju s hranom, kao što su:

1. Prehrambena industrija u koju spadaju klaonice i prerade mesa, konditorska industrija, mljekare i prerade mlijeka, prerade voća i povrća, prerade meda i drugih pčelinjih proizvoda i druge, ali i
2. Pekare i slastičare
3. Mesnice
4. Ribarnice
5. Tržnice
6. Ugostiteljski objekti (hoteli, restorani, catering, konobe, pizzerije, i drugo)
7. Objekti društvene prehrane (menze, domovi, škole, vrtići,…)

Odnosno, obaveza je svih sudionika u proizvodnji i stavljanju u promet hrane po principu od polja do stola da se drže ovih načela.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane nudi široki spektar usluga za subjekte u poslovanju s hranom, u koje spadaju:
1. Snimak stanja objekta s pisanim preporukama za poboljšanje
2. Edukacije iz oblasti HACCP-a, higijene, zdravstvene bezbjednosti hrane
3. Izrada planova samokontrole
4. Izrada HACCP planova
5. Uzorkovanje i laboratorijska dijagnostika briseva iz objekta
6. Uzorkovanje i laboratorijska dijagnostika hrane iz objekta
7. Provjera funkcionalnosti sistema zdravstvene sigurnosti hrane
8. Sanitarni pregled zaposlenika
9. Edukacija iz oblasti sanitarnog minimuma

Za više informacija kontaktirajte nas .

INZ info@inz.ba 

Back To Top