skip to Main Content

Zenica u srijedu domaćin prvog regionalnog skupa o “Jednom zdravlju”

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) i Balkanska mreža Jednog zdravlja (BOHN – Balkan One Health Network) će u srijedu, 15. juna u Zenici organizovati prvu regionalnu konferenciju „Jednog Zdravlja“ (One health), pod visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića, potvrđeno je danas iz INZ-a.

Stručnjaci iz regiona, Evrope i svijeta

Tema prve konferencije biće „Perspektive pristupa Jednog Zdravlja u regiji Zapadnog Balkana“. Potvrđeno je učešće niza eminentnih predavača iz SAD, Velike Britanije, Njemačke, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Između ostalih, svoja predavanja imaće internacionalni stručnjaci Ulrich Laaser (Fakultet za javno zdravlje Univerziteta u Bielefeldu, Njemačka), George Lueddeke (Velika Britanija/Kanada – Internacionalna obrazovna inicijativa “Jedno zdravlje za jednu Planetu” – 1HOPE), Nihad Fejzić (Centar za Interdisciplinarne Studije UNSA), Snežana Medić (Institut za javno zdravlje Vojvodine), te Sara Savić (Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“).

U drugom dijelu Konferencije učesnicima će se svojim predavanjima obratiti Gordana Ristovska (Institut za javno zdravlje Republike Sjeverne Makedonije), Bojan Adžić (Specijalistička veterinarska laboratorija Podgorica, Crna Gora), Sanja Medenica (Institut za javno zdravlje Crne Gore), Elna Gavrankapetanović (Udruženje „Jedinstveno zdravlje BH“), Nino Hasanica (Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica), te David Wiebers (Klinika Mayo u Rochesteru, SAD).

Između ostalih, teme skupa u Zenici biće Perspektiva pristupa Jednog Zdravlja, kontinuirana edukacija o životnoj sredini, Optimizacija održivosti planete kroz jedno zdravlje i dobrobit, Troškovi i koristi u prevenciji i liječenju zoonoza, Hemoragijska groznica sa bubrežnim sindromom u jugoistočnoj Evropi, Jedno Zdravlje i vektorske bolesti, Pristup Jednog Zdravlja u planiranju spremnosti na krizne situacije u Sjevernoj Makedoniji, Jedan zdravstveni pristup – crnogorska iskustva, COVID 19 u Crnoj Gori – nadzor i laboratorijska dijagnostika, Zašto je edukacija djece, učenika i studenata o “jednom zdravlju” dobra ideja, te Cjelokupna zaštita života i naša kolektivna budućnost.

Koncept „Jedno zdravlje“ u regionu kreće iz Zenice

“One Health” odnosno “Jedno Zdravlje“ je pristup brizi o zdravlju koji podrazumijeva saradnju eksperata iz različitih sektora u oblasti nauke, vlasti, društva i religije, na svim nivoima (lokalnom, nacionalnom, regionalnom i globalnom), a sa ciljem postizanja optimalnog zdravlja i dobrobiti svih ljudi, životinja i zajedničkog im okoliša. Pristup “Jednog zdravlja” podržava i promoviše održivi razvoj, te povođenje svih ciljeva održivog razvoja predviđenih Agendom SDG 2030 Ujedinjenih Nacija.

Zenički Institut za sada jedini u BiH i na Balkanu i konceptualno i suštinski, kroz organizaciju rada, provodi ovaj pristup, objedinjujući rad Zavoda za zaštitu bilja, Veterinarskog i Zavoda za javno zdravstvo. To znači da ljekari, veterinari i stručnjaci zajedničkim radom i konsultacijama prate procese, preventivno brinu i usmjeravaju odluke i djelovanje prema nizu bolesti.

INZ je, prepoznajući potrebu ove vrste saradnje, pokrenuo aktivnosti na umrežavanju sa sličnim organizacijama u regiji zapadnog Balkana, što je rezultiralo formiranjem regionalne mreže „Balkan One Health Network – BOHN“.

Članice ove regionalne mreže, pored INZ-a, su: Institut za javno zdravlje Vojvodine, Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“, Institut za javno zdravje na Republika Severna Makedonija Skopje, Fakultet za veterinarna medicina Skopje, Institut za javno zdravlje Crne Gore Podgorica, te Specijalistička veterinarska laboratorija Crne Gore.

Na cjelodnevnom skupu u Zenicu planiran je i najavljen dolazak i učešće će predstavnici svih institucija i organizacija u procesu „Jednog Zdravlja“, kao što su institucije različitih nivoa države, ambasada, univerziteta, instituta i zavoda, te komora i bolnica i klinika, kao i drugih stručnih ustanova iz BiH i regiona.

INZ

Back To Top