skip to Main Content

Zenica City Centar – subota od 11 do 13 – zdravstveno promotivni štand povodom Evropske sedmice prevencije karcinoma grlića maternice

Evropska sedmica prevencije karcinoma grlića maternice (Cervical Cancer Prevention Week) obilježava se svake godine u trećoj sedmici mjeseca januara, širom Europe na inicijativu Europske asocijacije protiv karcinoma grlića maternice – EECA (European Cervical Cancer Association) s ciljem podizanja svijesti o simptomima bolesti, mogućnostima sprječavanja i ranog otkrivanja ove zloćudne bolesti. Informisanje o simptomima, uzrocima bolesti, načinima prevencije, te povećanje broja žena koje rade kontrolni ginekološki pregled s PAPA testom pravi je put ka unapređenju reproduktivnog zdravlja žena, smanjenju stope obolijevanja  i umiranja ženskog stanovništva.

Karcinom grlića maternice je zloćudna bolest koja se javlja kada dođe do promjena na ćelijama grlića maternice i one počnu nekontrolirano rasti. Obično je potrebno mnogo godina da se promijenjene ćelije razviju u rak. Stadiji koji prethode karcinomu grlića maternice lako se liječe, no kako ne postoje vidljivi znakovi bolesti, oni se mogu otkriti samo ciljanim testom (PAPA test). Simptomi karcinoma grlića maternice nespecifični su i rijetki. Predstadij karcinoma grlića maternice ne pokazuje nikakve simptome, dok uznapredovale stadije najčešće prati nepravilno vaginalno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, neuobičajen iscjedak i bolovi u donjem dijelu trbuha. Glavni uzrok nastanka karcinoma grlića maternice je Humani papilloma virus (HPV), koji je nađen kod 99,7% žena oboljelih od karcinoma grlića maternice.

Ko najčešće obolijeva:

Žene koje imaju genitalnu infekciju Humanim papiloma virusom (HPV)
Žene koje su seksualnu aktivnost započele u ranoj mladosti (prije 16. godine)
Brojni seksualni partneri
Žene koje su ranije liječene zbog CIN2 i CIN3
Žene koje ne odlaze redovno na kontrole
Dugotrajno uzimanje oralnih kontraceptiva, pušenje cigareta.

Zlatni standard u borbi protiv karcinoma grlića maternice je redovan, bezbolan ginekološki pregled tokom kojeg se uzima bris sa grlića maternice (PAPA test) te vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) za adolescentice.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je u toku prošle godine započeo vakcinaciju protiv Humanog papiloma virusa. Vakcinacija je dostupna djevojčicama u osmom razredu (do navršene 14. godine života) osnovne škole.

Sve žene, u dobi od 20 do 65 godine života treba da idu na redovne preglede. U početku pregled bi se trebao raditi jednom godišnje. Nakon dva uzastopna negativna Papa testa, tj. uredna nalaza pregledi bi se trebali raditi svake tri godine.

URADITE PREGLED DOK JOŠ NEMATE SIMPTOME.

Pregled se može uraditi BESPLATNO u Vašem Domu zdravlja u Službi za reproduktivno zdravlje žena.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica u saradnji sa BoHeMSA LC Zenica i studentima Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici će 20.01.2023. godine u holu Zenica City Centra u periodu 11:00 – 13:00 sati organizovati zdravstveno promotivni štand sa dijeljenjem propagandnog materijala i izložbom umjetničkih plakata na ovu temu.

 Također, u školskoj 2023/2024. godini, Služba za školsku higijenu, će provoditi edukativne radionice o unapređenju reproduktivnog zdravlja djevojčica. Cilj je  educirati djevojčice VI i VIII razreda o pravilnoj higijeni i zdravim stilovima življenja u cilju sprječavanja nastanka bolesti reproduktivnih organa (između ostalog karcinom grlića maternice) u odrasloj dobi i unapređenje reproduktivnog zdravlja.

Osim navedenih tema u toku ove edukacije poseban akcenat će biti na promociji HPV vakcine. Imajući u vidu da su vakcine osigurane od Federalnog ministarstva zdravstva, te dostupne djevojčicama VIII razreda, od izuzetnog značaja je informisanje djevojčica i njihovih roditelja o HPV vakcini kao pravovremenoj prevenciji karcinom grlića maternice te o dostupnosti ove vakcine.

Informiši se! Saznajte činjenice o karcinomu grlića materice, glavnom faktoru rizika a to je infekcija humanim papilloma virusom (HPV) i značaju redovnih ginekoloških pregleda.

Učestvuj u skriningu! Ukoliko imate 25 do 65 godina uključite se u skrining program.

Vakciniši se! HPV vakcina dostupna je na području Zeničko-dobojskog kantona za djevojčice

Neka ljubav prema sebi bude Vaša najvažnija odluka. Ne odgađajte brigu o svom zdravlju. Sjetite se, svaki Papa test je korak prema jačoj i zdravijoj verziji Vas samih. Neka prevencija bude naš saveznik na putu prema blistavoj budućnosti.

#BriniOSebi

#ZdravljeNaPrvomMjestu 

Back To Top