skip to Main Content

“Zdrava žena” – Edukacija za zaposlenice u ZDK

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica u svom djelovanju opredjeljen je za jedinstven koncept zdravlja, s posebnim akcentom na važnost promocije zdravih stilova života, prevencije i ranog otkrivanja bolesti, kako bismo postigli što bolji kvalitet života naših građana.
Prosječna osoba tokom svog života provede oko trećine vremena na svom radnom mjestu, te je razumljivo da radno mjesto sa svim svojim karakteristikama i faktorima bez sumnje utiče na zdravlje osobe, ali i predstavlja važan kontekst za promociju zdravlja.
– Smatramo da je zdravo radno okruženje preduslov socijalnog, mentalnog i fizičkog zdravlja pojedinca. Zato je bitno da se što više pravnih subjekata, organizacija i institutcija uključi u projekte poput naše kampanje “Zdrava žena”. Svrha kampanje je zajedničkim snagama povećati svijest žena o važnosti samopregleda i redovnih preventivnih pregleda dojki s ciljem ranog otkrivanja i liječenja raka dojke, preventivnih pregleda s ciljem preveniranja raka grlića maternice, te o važnosti pravilne prehrane i mentalnog zdravlja žena. Predavanja uokviru ovog projekat već se obavljena za zaposlenice u institucijama Zeničko-dobojskog kantona, te apoteka “Pharmacia”, koji su naši partneri na drugim projektima. Cilj je da sve osobe koje prođu edukaciju o ovim važnim temama, postanu naši “ambasadori zdravlja”, koje će stečeno znanje i stručne informacije otvoreno širiti dalje svojim klijenticama, majkama, kćerkama, prijateljicama, kako bismo u konačnici imali puno veći odziv na redovne besplatne preventivne preglede i veću stopu izlječenja, ukoliko se bolest otkrije na vrijeme, ističe dr. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u INZ.
Institut za realizaciju ovog projekta osigurava stručni kadar za edukacije, tehničku podršku za predavanja, kao i zdravstveno-odgojni i promotivni materijal na temu projekta. U narednom periodu planirana je slična saradnja sa drugim udruženjima i institucijama u svim općinama i gradovima ZDK.
INZ
Back To Top