skip to Main Content

ZDK spreman za kontinuirano provođenje programa ranog otkrivanja raka dojke

Zeničko-dobojski kanton je napravio sve tehničke i administrativne pretpostavke da bi projekat skrining mamografa zaživio i postao program kontinuiranog provođenja zdravstvene zaštite u cilju ranog otkrivanja raka dojke – zaključeno je na jučerašnjem sastanku premijera Nezira Pivića i predstavnika zdravstvenih ustanova – Instituta za zdravlje i sigurnost hrane INZ, Kantonalne bolnice Zenica, Opće bolnice Tešanj, Zavoda zdravstvenog osiguranja te Ministarstva zdravstva, s predstavnicima partnerske organizacije iz italijanske regije Pijemonte, RE-TE. Ong. – Udruženja tehničara za solidarnost i međunarodnu saradnju iz Torina.

U ZDK trenutno boravi tim zdravstvenih stručnjaka iz regije Pijemonte koji će svojim angažmanom u sklopu Projekta za širenje prevencije ženskih tumora u BiH, a kojeg finansira regija Pijemonte, doprinijeti dodatnom osnaživanjanju naših stručnjaka, tako i na polju mamografske prevencije.

Projekat ranog otkrivanja karcinoma dojke u ZDK-u se provodi od 2018. godine, a od 2020. kao organizirani skrining uz podršku italijanskih partnera u sklopu projekta “Od spoznaje do zaštite: žene nosioci prava na zdravlje u Bosni i Hercegovini”.

Partneri iz Italije su u okviru projekta omogućili kupovinu jednog mamografa, osigurali sredstva za kupovinu do tri tomosinteze, a sve vrijeme su radili na osposobljavanju radiologa, radioloških inženjera, patologa i administartivnog skrining centra te nabavili softver koji omogućuje da se na sofisticiran način upravlja procesom skrininga.

Vlada ZDK-a je u prvoj fazi izvršila nabavku jednog mamografa za Kantonalnu bolnicu Zenica, a potom i za Opću bolnicu Tešanj, koji će danas biti pušten u rad, a u toku je nabavka mamografa za potrebe Doma zdravlja Visoko. Također, stvorila je zakonske pretpostavke i usvojila program ranog otkrivanja karcinoma dojke, dok je Zavod zdravstvenog osiguranja obezbjedio potrebna sredstva, s tim da je Vlada ZDK-a obezbjedila sredstva za neosigurana lica. Time su ispunjeni svi uslovi koji omogućuju da se program skrining mamografa počne provoditi kao što se provodi u zemljama Evropske unije.

Premijer Pivić je rekao da je Vlada uradila sve što je potrebno kako bi Zeničko-dobojski kanton uveo program organiziranog ranog otkrivanja karcinoma dojke, kakav trenutno nema niko u BiH.

– Projekat je imao punu podršku Vlade ZDK-a, a ta podrška neće izostati ni u budućnosti. Hvala partnerima iz regije Pijemonte koji prepoznaju važnost zdravstva te nas podržavaju i pomažu da unaprijedimo ovaj sektor. Vlada je odlučna da napravi snažan iskorak u oblasti zdravstva, a paralelno s ovako važnim projektima, radimo na generacijskom projektu izgradnje Nove bolnice sa oko 850 kreveta za 400 000 osiguranika – rekao je premijer Pivić.

Luka Điliberti (Lucca Gilbert), predstavnik RE-TE. Ong. iz Torina, pohvalio je dosadašnju saradnju sa zdravstvenim sistemom ovog kantona, rekavši da u ZDK žele prenijeti pozitivna iskustva iz Italije.

Naglasio je da je projekat imao dobar odjek i pozitivne reakcije u institucijama Ujedinjenih naroda i Evropske unije, ali i Federalnom ministarstvu zdravstva i Ministarstvu civilnih poslova BiH, zbog čega će ZDK biti prepoznat kao ekspert u novom petogodišnjem projektu prevencije karcinoma kojeg ova organizacija planira provesti na nivou BiH.

ZDK ima odličnu dugogodišnju saradnju s regijom Pijemonte, a ranije započeti projekat skrininga papa brisa, odnosno ranog otkrivanja karcinoma grlića maternice, rezultirao je otvaranjem onkologije i radioterapije u Kantonalnoj bolnici Zenica, čije je opremanje finansirala Italijanska agencija za kooperaciju i razvoj (AICS).

Press služba ZDK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back To Top