skip to Main Content

ZDK: Kampanja o važnosti vakcinacije

Lijepljenjem plakata u svim gradovima u Zeničko-dobojskom kantonu, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica zvanično je počeo kampanju o važnosti vakcinacije za suzbijanje pandemije koronavirusa – potvrdio je Feni kantonalni epidemiolog te koordinator za proces vakcinacije u tom kantonu Alis Kozica.

Kampanja se, napominje, vodi u tri faze, a stanovništvu se putem letaka i plakata želi objasniti važnost obične vakcinacije, zatim vakcinacije protiv Covida te njene važnosti u konačnom cilju suzbijanja pandemije.

-Dobro bi bilo kada bi procesom vakcinacije obuhvatili 70 posto, ali ako dobijemo količine vakcina i za 60 posto stanovništva našeg kantona, to bismo smatrali uspjehom. Prvobitno smo za vakcinaciju imali prijavljenih oko 20.000 stanovnika, ali ta se brojka znatno povećala u zadnjih mjesec dana. Praktično, sada skoro svi žele da se vakcinišu – ističe Kozica, koji podsjeća da je tome svakako razlog veliki broj zaraženih te preminulih na početku ove godine i u ZDK-u.

Jedan od razloga, smatra on, je i najava obaveze posjedovanja Covid-pasoša za putovanja u inostranstvo.

-Približava se ljeto pa će ljudi željeti više i putovati. Međutim, do sada smo u našem kantonu vakcinisali oko 6.300 ljudi, a dobili smo 6.586 doza vakcina. Jučer je počela i revakcinacija sa drugom dozom vakcine Pfizer, koju je primilo 1.140 osoba. Taj posao mora biti gotov za četiri-pet dana – ističe.

Danas ili sutra trebale su stići nove količine vakcina AstraZeneca i Pfizer, ali još nisu dobili službenu potvrdu da će vakcine i stići.

-Ako bi te vakcine stigle u našu zemlju, a s obzirom da našem kantonu pripada 15 posto od količina namijenjenih za Federaciju Bosne i Hercegovine, to bi značilo da bismo dobili više vakcina nego ukupno što smo dobili do sada – kaže Kozica.

Masovni proces vakcinacije u ZDK, navodi on, mogao bi početi tek kada dobiju količine od 50-ak hiljada vakcina.

-Sve je spremno za početak masovne vakcinacije, ali za sada nemamo dovoljno vakcina. Tada bismo koristili i prostor Gradske arene ‘Husejin Smajlović’ u Zenici, gdje planiramo dnevno vakcinisati oko 1.000 ljudi. Koristili bismo sportske dvorane i u nekim drugim gradovima. Međutim, za sada nema potrebe, jer s ovim količinama domovi zdravlja mogu obaviti proces vakcinacije na svojim punktovima u porodičnim ambulantama – ističe Kozica.

Masovna vakcinacija, podsjeća, počinje tek nakon što budu vakcinisane osobe iz rizičnih skupina, među kojima su kao zadnja skupina u tom kantonu radnici koji obavljaju važne javne poslove – policija, novinari…

Svi zainteresirani ljekari i osoblje zdravstvenih ustanova te kolektivnih smještaja za stara lica, osim onih koji su bili bolesni ili u izolaciji, već su vakcinisani. U toku naredne sedmice, najavljuje Kozica, pod nazivom Dani vakcinacije, bit će održana i tri webinara u organizaciji Ljekarske komore ZDK.

Fena/ Foto: INZ

 

Back To Top