skip to Main Content

Završna prezentacija i dvodnevna radionica “Čista rijeka Bosna”

Na prostoru turističkog etno-naselja Kotromanićevo kod Doboja, ušća rijeke Bosne u Savu, te u Sali centra za kulturu u Šamcu, protekla dva dana je održana završnica višemjesečnog programa “Čista rijeka Bosna”.

Dvodnevna radionica održana je sa ciljem unaprijeđenja i nastavka projektaza uspostavljanje atraktivnijeg i čistijeg sliva rijeke Bosne kroz uspostavljanje akcione grupe i dogovora nastavka projektnih aktivnosti u narednoj, 2019. godini.

U ovom višemjesečnom projektu, kojim rukovodi organizacija za razvoj turizma regije Doboj “Rotor” uz glavnog partnera Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica su uključeni gradovi i općine u slivu Bosne, od izvora ka ušću, i to Ilidža, Centar Sarajevo, Ilijaš, Visoko, Kakanj, Zenica, Žepče, Zavidovići, Maglaj, Doboj Jug, Doboj, Modriča i Šamac.

Projekat je započet na Svjetski dan voda 22. marta, a finansira ga Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Eko kampanja se realizuje pod sloganom “Siđimo do rijeke. Budimo dio rješenja, a ne zagađenja”. Cilj kampanje je podizanje ekološke svijesti stanovništva i animiranje raspoloživih resursa u partnerskim gradovima za poboljšanje eko stanja u slivu.

Tokom trajanja kampanje su održane promotivne akcije čišćenja u partnerskim gradovima, edukacije osnovaca, promocije eko-filmova, te postavljanja eko-turističkih bilborda uz glavnu saobraćajnicu M17 u slivu rijeke Bosne.

Aktivnosti kampanje su objavljivane i na Facebook Fan stranici i YouTube kanalu “Čista Rijeka Bosna”, a u funkciji su i web stranica Čista rijeka Bosna i aplikacija za mobilne telefone CRB, na kojima se, uz predstavljanje partnerskih gradova, pruža mogućnost prijavljivanja novih nelegalnih odlagališta.

Prvog dana skupa, nakon uvodnog sastanka u Kotromanićevu, učesnici su otputovali na ušće Bosne u Savu, gdje je izvršeno uzorkovanje vode u cilju ispitivanja kvaliteta vode sa zdravstvenog aspekta, dok je u sali Centra za kulturu u Šamcu upriličena promocija eko-turističkog filma “U susret čistoj rijeci Bosni”

Drugi dan su nastavljene radionice o procesuiranju ekoloških prijestupa, te planu aktivnosti u 2019., a skupu u Kotromanićevu su se obratili i predstavnici ESF programa Amasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, koji su finansirali projekat, te menadžer projekta “Čista rijeka Bosna” Siniša Mitrović.

Akteri ovog projekta dogovorili su se da, nakon prestanka stranog finansiranja projekta, i u narednoj godini nastave aktivnosti o čemu je pripremljen i poseban Memorandum o razumijevanju i saradnji.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica
Back To Top