skip to Main Content

Završeni pregledi u okviru kampanje “Pokreni se za svoje zdravlje”

Odjeljenje za promociju zdravlja i prevenciju bolesti Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica proteklih nekoliko dana je provelo javnozdravstvenu kampanju s ciljem  podizanja svijesti građana o prevenciji, dijagnozi i liječenju debljine i gojaznosti, kao i povezanih hroničnih nezaraznih oboljenja.

Građanima Zenice i drugim koji su se prijavili uoči početka akcije, na raspolaganju su bili doktor medicine, magistar nutricionizma i medicinska sestra.

Besplatni pregled je obuhvaćao nutricionistički pregled i savjetovanje, mjerenje tjelesne težine i visine, obima struka i bokova, analizu sastava tjelesne mase (udio mišićne mase, masnog tkiva, koštane mase, tjelesne vode, te visceralnog masnog tkiva), stručnu analizu prehrambenih navika, te savjet nutricioniste o poboljšanju prehrambenih navika.

Osim toga, u okviru medicinskog pregleda građanima je izmjeren šećer u krvi, krvni tlak, te su dobili savjete i preporuke doktora za dalje postupanje na osnovu rezultata mjerenja.

Osim zainteresiranih građana, u okviru kampanje i akcije, obavljen je pregled zainteresiranih zaposlenika i pacijenata Zavoda za bolesti ovisnosti ZDK.

Back To Top