skip to Main Content

Zaposlenica INZ jedan od tri učesnika Ljetne škole za menadžere u zdravstvu u Švicarskoj

Zaposlenica Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Adela Beriša – Fazlagić jedna je od dobitnica ovogodišnje stipendije Ambasade Švicarske i Švicarske agencije za saradnju i razvoj SDC, te će učestvovati na prestižnoj ljetnoj školi za menadžere u zdravstvu “SSPH + Lugano Summer School in Public Health Policy, Economics and Management”, u Švicarskoj.

Adela je, na osnovu svog rada i postignutih rezultata u oblasti međunarodne saradnje i projekata u Institutu, dobila poziv ambasade i SDC-a, da ove godine bude jedna od troje učesnika iz BiH, pored kolega dr. Severna Rakića, voditelja Centra za zdravstveni menadžment pri Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i mr. Siniše Janjetovića, pomoćnika Ministra u Ministarstvu zdravstva i socijalne zaštite RS, na ovoj viskokokvalitetnoj i korisnoj edukaciji.

– Ponosna sam i sretna jer sam, na osnovu svog rada, prepoznata i direktno pozvana od Švicarske ambasade i SDC-a da ove godine predstavljam Institut u svoju državu na “SSPH + Lugano Summer School”. Zahvalna sam i radujem se svakoj novoj prilici da svoj Institut predstavim u svijetu, među učesnicima iz 23 države i razvijem mrežu novih poznanstava, prijateljstava i novih prilika za saradnju. Sami smo mogli odabrati teme o kojima ćemo učiti od vrhunskih stručnjaka u ovoj školi, a ja sam odabrala dvije teme i to: “Međusektorska saradnja u zdravstvu: Značaj i uticaj na razvoj strategija, politika i prakse” i “Strateški projekt menadžment”, jer smatram da je to budućnost razvoja bilo kojeg sektora, pa tako i sektora zdravstva. Moj životni moto je da uvijek daš najbolje od sebe kada nešto radiš, bez ikakvih očekivanja, a da uvijek ima neko, ko to vidi, i ovako te, prijatno iznenadi i nagradi tvoj trud i rad, rekla nam je Adela.

Adela u Švicarsku putuje krajem avgusta i tamo će biti od 24.08. – 01.09. gdje će, sigurni smo, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, predstaviti u najboljem svjetlu.

Ljetna škola iz politike, ekonomije i menadžmenta javnog zdravstva u Luganu u Švicarskoj okuplja zdravstvene profesionalce i menadžere iz Švicarske, centralne i istočne Evrope, Afrike i Azije koji tokom šest dana kroz različite kurseve i plenarne diskusije imaju priliku da unaprijede svoja znanja i vještine, razviju svoju profesionalnu mrežu kontakata i razmijene iskustva.

Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) je ove godine omogućila tri stipendije za učešće u Ljetnoj školi profesionalcima iz BiH.

– Adelina posvećenost, inovativnost i rad na realizaciji Projekta smanjenja faktora rizika za zdravlje u Zenici ukazali su da je ona idealan kandidat za stipendiju. Uvjerena sam da će znanja i iskustva stečena na ovoj školi biti vrijedna podrška Adelinom radu u Institutu na promociji zdravlja i unapređenju javnozdravstvenih usluga u BiH, istakla je Maja Zarić, menadžerica programa i savjetnica za politiku saradnje u Ambasadi Švicarske u Bosni i Hercegovini.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Back To Top