skip to Main Content

Za zaposlenike većih kompanija osigurana vakcinacija na radnom mjestu

Tokom protekle sedmice je obavljena vakcinacija zaposlenika ArcelorMittal Zenica (AMZ), članova njihovih užih porodica, te bivših radnika-penzionera ove kompanije. Vakcinacija se odvijala u krugu Kompanije.

Na poziv i uz asistenciju nadležnih iz AMZ, ovu aktivnost realizuje tim Instituta za zdravlje i sigurnost hrane (INZ). U tri dana vakcinisano je više od 250 osoba, a biće određeni i naknadni termini za one koji su trenutno na godišnjem odmoru ili bolovanju.

Prethodno, dok je masovniji dolazak vakcina u BIH još bio neizvjestan, rukovodstvo ove kompanije je organizirano osiguralo vakcinisanje dijela zaposlenika van granica BIH. Iz kompanije AMZ su akciju obilježili sloganom “Stvorimo kolektivni imunitet, vakcinišimo se! Zaštitimo sebe, svoje porodice i kolege!”.

Prethodno, sličnu aktivnost tim INZ-a je obavio za zainteresovane u kompaniji MADI Tešanj, a u toku su pripremne radnje da se slični procesi provedu u kompanijama članicama AS Holdinga u ZDK, te u kompaniji Cengiz, odnosno za njihove radnike na gradilištima autoputa A1 kroz Zeničko-dobojski kanton.

Ovo nije prvi put da INZ i AMZ sarađuju, jer je ova kompanija bila među liderima u ozbiljnom pristupu organizacije dezinfekcije i zaštite od zaraze zaposlenika i svih koji ulaze u kompaniju od virusa COVID-19, a svu tehničku i stručnu pomoć joj je kontinuirano u više segmenata higijensko-epidemiološke, te DDD zaštite pruža Institut.

-Tokom kampanje imunizacije susreli smo se sa pitanjima oko objektivnih problema da radnici, zaposlenici velikih kompanija u ZDK, pojedinačno ili grupno, obave vakcinisanje u dva navrata, u svojim mjesnim ambulantama, jer bi to podrazumijevalo uglavnom i cjelodnevno odsustvo sa radnog mjesta. Također, istovremeno se postavilo pitanje imunizacije članova njihovog kućanstva, pa smo predložili da naši timovi to obave na terenu, u samim kompanijama, ali nakon što se prijavi određen broj osoba, te od domaćina osiguraju svi higijenski, zdravstveni i organizacioni uvjeti, ističe direktor INZ dr. Senad Huseinagić.

Institut je bio “pionir” u BiH u vakcinisanju interesnih grupa još prije nekoliko mjeseci, kad je na inicijativu dva novinarska udruženja, obavljena imunizacija stotinjak radnika u medijima (novinari, snimatelji, fotografi, montažeri…), koji imaju prebivalište u svih dvanaest općina ZDK.

– Cilj je postizanje što masovnijeg obuhvata imunizacije, a Institut je sa svim svojim tehničkim i ljudskim kapacitetima na raspolaganju institucijama, kompanijama i organizacijama u BIH, istakao je Huseinagić.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Foto: AMZ/INZ

Back To Top