skip to Main Content

Vlada ZDK i INZ: Ugovor o realizaciji projekta

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica danas su potpisali Ugovor o dodjeli finansijskih sredstava za aplicirani projekat uokviru raspodjele sredstava za zbrinjavanje otpada i zaštitu okoliša

Ugovor su potpisali kantonalni resorni ministar okoliša Fahrudin Brkić i rukovoditelj Veterinarskog zavoda uokviru Instituta dr. Muhamed Gladan.

Ministarstvo i Institut su potpisali Ugovor o realizaciji projekta “Stajnjak kao otpad sa peradarskih farmi – Od problema do iskoristivog resursa”.

– Sva sredstva koja dobijemo od Fonda okoliša FBiH raspoređujemo putem javnih poziva. Ove ćemo godine ukupno dobiti 4.800.000 KM, od čega 3.010.000 KM direktno transferiramo lokalnim zajednicama, a 1,8 miliona KM mi raspoređujemo putem naših projekata i javnih poziva, rekao je ministar Brkić.

Dr. Gladan je istakao dobru saradnju Vlade, kantonalne uprave i ministarstava sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

-Institut je predan zaštiti okoliša i projektima koji imaju za cilj unaprjeđenje životne sredine. Ovo je djelić naših aktivnosti uokviru sveobuhvatnog pristupa popularno nazvanog „One health – jedno zdravlje“, a koji podrazumjeva univerzalan i jedinstven pristup zdravlju ljudi, kroz zdravlje okoline, bilja i životinja koje služe za ishranu, katao je Gladan.

Danas je u sjedištu Vlade ZDK potpisao 81 ugovora iz oblasti upravljanja otpadom i zaštite okoliša, ukupne vrijednosti 800.000 KM. Novac su dobile institucije i organizacije, općinska i gradska komunalna preduzeća u ZDK-u, općine, Regionalna komunalna deponija,  „Mošćanica“ u Zenici, nevladine organizacije, udruženja građana, medijske kuće, obrazovne ustanove…

 

 

 

 

Back To Top