skip to Main Content

VIDEO+FOTO: Započeo proces mamografskih pregleda 54.000 žena u ZDK

Saliha Sojkić iz Zavidovića je u petak obavila mamografski pregled, kao prva žena sa područja Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) uokviru programa besplatne mamografije s ciljem ranog otkrivanja karcinoma dojke. Program je usmjeren prema 54.000 žena, dobne skupine od 50 i 69 godina starosti, sa područja ovog kantona. Pozivi su protekle sedmice upućene prema prvoj grupi od hiljadu (1.000) žena.

U narednom periodu, pozivno pismo za mamografiju ženama starim između 50 i 69 godina, koje su ciljna grupa ovog projekta, postati će i standard u ZDK-u. Organizacioni nosilac ovog pionirskog projekta u BiH je Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Preporuka svim ženama

Proces je otpočet simbolično na datum Svjetskog dana borbe protiv karcinoma, kada stručnjaci i institucije ističu važnost podizanja svijesti, edukacije i pravovremenog djelovanja u borbi protiv ove bolesti, koja se smatra epidemijom modernog vremena i predstavlja veliki javnozdravstveni teret u cijelom svijetu. Svake godine 17 miliona ljudi širom svijeta oboli od nekog karcinoma, a 10 miliona umre. U budućnosti se, uglavnom zbog starenja stanovništva, očekuje da će se broj novooboljelih samo povećati.

Projekt u ZDK sufinansira italijanska Agencija za kooperaciju i razvoj (AICS), a realizuje se u partnerstvu sa RE.TE. – italijanskim Udruženjem tehničara za solidarnost i međunarodnu saradnju – (Associazione di tecnici per la solidarieta e cooperazione internazionale), kantonalnim Ministarstvom zdravstva i Zavodom zdravstvenog osiguranja (ZZO), Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) i, za sada, četiri zdravstvene ustanove u ovom kantonu, domovima zdravlja u Zavidovićima, Tešnju i Visokom, te Kantonalnom bolnicom Zenica.

– Redovno se kontrolišem, želim da se kontrolišem, volim da sam zdrava, bila je kratka u komentaru Saliha Sojkić, prva pregledana pacijentica.

Njena sugrađanka Marija Dragičević kaže da joj je drago da je dobila poziv, te da postoje institucije koje na ovakav način misle na zdravlje pacijenata.

– Do sada sam radila mamografiju, sve je bilo ok, nije boljelo, preporučila bih svim ženama da se redovno kontrolišu i da misle na svoje zdravlje, rekla je Marija.

Prema podacima stručnjaka, učestalost karcinoma dojke u BIH, iako postoji mogućnost liječenja, je tri puta veća od prosjeka EU. O značaju planske preventivne mamografije najbolje govori podatak regije partnera – italijanske regije Piemonte, koja u 2019. godini nije imala niti jedan smrtni slučaj od karcinoma dojke.

U Zeničko-dobojskom kantonu na osnovu podataka lokalnog registra za rak u  periodu 2009.-2019. ukupno je oboljelo 1.139 pacijentica od karcinoma dojke, od kojih su 322 umrle.Doktorica – radiolog Amira Hadžić je odnedavno direktorica Doma zdravlja Zavidovići i ističe da je početak ovog programa “veoma značajan dan za zdravstvo ZDK, ali i cijele države”.

– Organizovani skrining radimo po principima evropskih i svjetskih organizacija za skrining, prvi u državi počinjemo takav proces. Izuzetno sam ponosna što projekt počinje baš u Zavidovićima, čiji Dom zdravlja je prvi ispunio sve organizacione i tehničke preduvjete i osposobio se za provedbu ovog postupka. Kao radiolog, godinama se nadam da će se dogoditi ovakav projekt, da će žene organizovano dolaziti na preglede, da će redovno biti pozivane, da ćemo tako podići svijest o potrebama pregleda, ali i broj rano otkrivenih slučajeva karcinoma dojke, jer on kad se na vrijeme otkrije može se uspješno i izliječiti, istakla je dr. Hadžić, dodajući da se nada da će “pilot projekt iz ZDK prerasti u nacionalni skrining program mamografije svih žena u BiH”.

Dvostruka kontrola svih nalaza

Obzirom da se projekt provodi pod patronatom i mentorstvom, te nadzorom kolega iz Italije i klinike iz Torina, ljekar u ZDK se nadaju da će uskoro postati i “certificirani program skrininga”. Bitno je naglasiti da svaki snimak i pregled, osim ljekara iz ZDK, paralelno obavljaju i kolege ljekari iz Italije, čime se dobija na sigurnosti i kvalitetu očitanja nalaza.

Doktorica Hadžić je pozvala sve žene u ZDK da, kad prime pozivno pismo iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, da se odazovu na  pregled koji je u interesu njihovog zdravlja i života, a i ostale žene da redovno obavljaju samopreglede i na vrijeme prepoznaju bilo kakve promjene, jer samo karcinom koji se na vrijeme otkrije može biti i uspješno izliječen.

Nakon prve međunarodne Konferencije, održane u novembru prošle godine, i pored mnogobrojnih problema uzrokovanih COVID-19 pandemijom, uspješno je obavljena edukacija, nabavljena i instalirana oprema, ali i stvorena softverska rješenja za cijeli projekt.

Datum za početak prve ovakve akcije u BiH je simboličan, na Dan borbe protiv karcinoma, 4. februara. Uporedo se i dalje radi na edukaciji kadra, koju zbog specifičnih okolnosti nije bilo moguće obaviti u Italiji, nego će se do sredine ovog mjeseca obavljati online na relaciji Pijemont (Italija) – Zeničko-dobojski kanton (BiH).

– Posebnost projekta je što “prati ishod” pregleda žene, ako je nalaz “pozitivan”, prati dalji tok liječenja, a ako je “negativan”, automatski prati termin i zakazuje novi kontrolni pregled za dvije godine. Vrijednost projekta je sistematični način brige o zdravlju žene, te istovremeno podizanje svijesti za ranim pregledom dojke. Zato je ženama važno poslati poruku da se ne plaše pregleda, pa ni karcinoma, jer redovni i pravovremeni pregled obezbjeđuje izliječenje veće od 95 posto, što je presudno za njihovo zdravlje, ističe dr. Selvedina Sarajlić-Spahić, načelnica Službe za promociju zdravlja i kvalitet u zdravstvu u INZ.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

 

Back To Top