skip to Main Content

Uspješno okončan projekt “Zdrave navike za zdrave radnike” – Za mjesec “izgubili” 210 kilograma

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) protekle sedmice je okončao projekt “Zdrave navike za zdrave radnike”. Uz pomoć i saradnju stručnjaka iz oblasti nutricionizma, tjelovježbi i zdravlja, projekt je realiziran povodom Svjetskog dana zdravlja, a bio je namijenjen za stotinu odabranih osoba zaposlenih u javnim ustanovama i preduzećima, podložnih kontinuiranom radu u sjedećem položaju i fizičkoj neaktivnosti na radnom mjestu.

Oni su uz pomoć stručnjaka, usvojili zdrave prehrambene i životne navike, kao stil života s krajnjim ciljem poboljšanja i očuvanja zdravlja, tjelesne kondicije, ali i psihičke svijesti. Sa njima je na sticanju i održavanju zdravih navika radio stručni tim sastavljen od doktora, nutricioniste i ličnih trenera.

Poseban tretman za svakog kandidata

Za svakog učesnika je urađena analiza sastava tjelesne mase kroz više segmenata, napravljen individualni plan ishrane sastavljen od strane nutricioniste, urađen plan treninga sastavljen od zumbe, kardiotreninga prilagođenog stepenu njihove fizičke aktivnosti, te dobili su na korištenje fitness studio.

– Nisu se sve osobe prijavile da bi izgubile tjelesnu masu, odnosno smršale. Neki su imali ili imale potrebnu kilažu, ali je bilo potrebno uvođenje zdravih životnih navika. neki su trebali dobiti neki kilogram, dio njih je imao određene zdravstvene probleme, koje su željeli dovesti u red pravilnom ishranom. I pored raznolikosti kandidatkinja i kandidata, njih osamdesetak, koliko je istrajalo do kraja, u ukupnoj masi je “izgubilo” 210 kilograma, kaže magistrica nutricionizma u INZ Maja Trifković, koja je “vodila” kandidate i kandidatkinje tokom jednoipomjesečnog procesa.

INZ je protekla dva mjeseca realizirao dva projekta iz Javnog poziva Federalnog ministarstva zdravlja uokviru projekta “Smanjenje riziko faktora za zdravlje stanovništva BiH – Prevencija bolesti i promocija zdravlja za četiri faktora rizika – pušenje, alkohol, ishrana, fizička aktivnost”.

– Bila sam jako uzbuđena nakon kontrolnog mjerenja. prije sam sama pokušavala, ali tek uz tim stručnjaka sam usvojila zdrave navike i za mjesec izgubila pet kilograma. Bitnije od kilograma jeste kako se ja osjećam.

Ono što me fasciniralo jeste odnos stručnjaka, bilo nas je stotinu, a oni su svakom ponaosob davali toliko pažnje da je to neopisivo. Želim INZ-u da nastavi pružati ovakve usluge i projekte, jer su spoj brige o zdravlju, prevenciji bolesti, ali i pažnje i ozbiljnosti kakvu nisam do sada vidjela u ovoj mjeri niti u jednoj zdravstvenoj ustanovi u državi, kaže kandidatkinja Dijana Bešić.

Uključene i porodice

– Projekti “Aktivne zgrade” i “Zdrave navike za zdrave radnike” su dva od tridesetak projekata i kampanja koje provodimo tokom godina, ali su specifičnu zbog populacije kojoj se obraćamo u njima.

U “Zdravim navikama” to su osobe iz ustanova kao što su škole, vrtići, javne ustanove i institucije. Posebnost je i što je dio njih u sve uključio porodice, kao podršku, pa su im se čak i pridružili u namjeri uvođenja zdravih životnih navika, ističe spec.dr. Elma Kuduzović, koordinatorica Centra za promociju zdravlja u INZ.

Na finalnom okupljanju učesnicama i učesnicima su prezentirani rezultati, nagrađeni su najuporniji i najbolji po ocjenama trenera fitnesa, zumbe i kardio-treninga, a prikazan je i kratki film o realizaciji i toku cijelog projekta.

– Naša želja je da svi oni prihvate, ali i zadrže stečene zdrave navike. Rezultatima smo prezadovoljni, a naše zadovoljstvo dijele i ljudi iz Svjetske banke i drugi donatori u ovom projektu, kaže autorica projekta i stručni saradnik za projekte i međunarodnu saradnju u INZ Adela Beriša – Fazlagić.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Pogledajte video koji prikazuje kako je tekla ova akcija:

Back To Top