skip to Main Content

VIDEO+FOTO: O prehrani osoba sa Down sindromom na Okruglom stolu u Zenici

Institut za zdravlje i sigurnost hrane priključio se i ove godine obilježavanju Svjetskog dana osoba sa Down sindromom, s ciljem skretanja pažnje javnosti na potrebu zaštite takve djece i osoba koje su još diskriminirane i često suočene sa predrasudama.

Na Okruglom stolu su učestvovali uposlenici ustanova koje rade sa osobama sa Down sindromom, štićenici, korisnici, njihovi roditelji, predavači, a Institut za zdravlje i sigurnost hrane je, kao predavač, predstavljala magistrica nutricionizma Maja Trifković, koja je govorila o specifičnosti prehrane osoba sa Down sindromom.

Pogledajte izjavu Maje Trifković za medije:

 

Svjetski simbol ovog dana su šarene ili različite čarape. Javna ustanova „Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama“ Zeničko-dobojskog kantona je povodom ovog datuma organizovala danas Okrugli stol na temu „položaj osoba sa Down sindromom u društvenoj zajednici“.

Potrebe djece sa Down sindromom jednake su potrebama njihovih vršnjaka, i oni žele da se igraju i druže, idu u školu, ali trebaju dodatnu brigu da bi se za svakog od njih omogućilo postizanje najvišeg stepena samostalnosti i socijalne integracije.

Obratite pažnju i prihvatite osobe sa Down sindromom i njihovu savršenost na malo drukčiji način, jer su to osobe koje uz podršku i rad mogu postići puno. Zato, pružimo im ruku i pomozimo da istraže svoje mogućnosti.

INZ.BA

Back To Top