skip to Main Content

VIDEO+FOTO: INZ organizovao interaktivno predavanje za dojilje, trudnice i majke “Hvala mama”

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, povodom obilježavanja Svjetske sedmice dojenja, organizovao je interaktivno predavanje za dojilje, trudnice i majke “Hvala mama”. Skup je upriličen nakon izuzetno pozitivnih reakcija na prošlogodišnji sličan skup.

Uvodna izlaganja i predavanja su imali dr. Jasmin Hodžić, koordinator projekta „Bolnica-prijatelj beba“ i Adisa Hotić, IBCLC – internacionalno certificirana savjetnica za dojenje i laktaciju, babica, diplomirana medicinska sestra, savjetnica u Facebook grupi “Dojenje je IN”.

Izjave učesnika i inserte sa skupa pogledajte u sedmominutnom videu:

Podizanje svijesti stanovništva

– Institut kontinuirano promoviše značaj dojenja, s ciljem podizanja svijesti, unapređenja i pružanja podrške majkama koje doje svoju djecu. Već nekoliko godina obilježavamo Svjetsku sedmicu dojenja, kako bi podigli svijest stanovništva o potrebi i značaju dojenja, jer se njime ostvaruje najoptimalnija ishrana, pravilan rast i razvoj djeteta, te tako pružamo podršku i pomoć majkama da bi uspjele u procesu dojenja. Radi se ne o pojedinačnoj, nego kolektivnoj društvenoj odgovornosti. Ovakvim predavanjima se pokušava utjecati na sve buduće majke, majke, porodilje, dojilje, rekla je dr. Elma Kuduzović, koordinatorica Centra za promociju zdravlja INZ-a.

Sve posjetiteljke su imale priliku da u interaktivnom razgovoru sa predavačima da saznaju više, postave pitanja, razriješe dileme i dobiju stručne i kvalitetne odgovore iz prve ruke. Uz to, na poklon su dobili po maramu za dojenje i brošure sa informacijama o prednostima dojenja, te savjetima za lakše dojenje.

– Čast mi je i zadovoljstvo učestvovati u ovakvom projektu. Ovo je svjetska, globalna kampanja, da  dojenje približi mladim majkama, roditeljima, da bi dojenje prikazali onim što jeste – najbitnijim i najzdravijim procesom na početku jednog mladog života. Prije deset godina djecu je dojilo samo šest posto majki, danas je to između 18 i 25 posto u prvih šest mjeseci po rođenju bebe. Sa dohranom taj procenat raste na 45 do 50 posto, rekao je dr. Jasmin Hodžić.

Razbijanje mitova o dojenju

Više od stotinu budućih majki, porodilja, ali i majki koje su na predavanje došle sa bebama, nakon 70-minutnog predavanja više su od dva sata razgovarale sa dr. Hodžićem i Adisom Hotić, interesujući se o svim detaljima i prednostima dojenja. Razgovor je nastavljen i nakon predavanja u neformalnom druženju predavača i majki.

– Zajednički promovišemo dojenje i majkama želimo dati najbolji mogući start još u toku trudnoće da se pripreme za jedan poklon za cijeli život, za najvažniji korak po rođenju djeteta. Mnogobrojne su prednosti za dijete i majku, a majke odustaju na početku, jer se mlade majke boje na početku da će dijete biti neuhranjeno, da će mu nešto nedostojati.. Zato smo ovdje da razbijemo mitove o dojenju, kazala je Adisa Hotić.

Pogledajte snimak cijelog predavanja (trajanje 70 minuta)

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Foto galerija sa skupa:

Back To Top