skip to Main Content

VIDEO+FOTO: Edukacija o reproduktivnom zdravlju 2.300 djevojčica u svim školama ZDK

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) pokrenuo je novi veliki projekt “Zdrave, snažne, edukovane”, kojim će do kraja školske godine biti obuhvaćene sve djevojčice uzrasta šestog razreda osnovne škole u Zeničko-dobojskom kantonu, njih oko dvije hiljade i tri stotine (2.300). Projekt provodi Služba za školsku higijenu INZ-a uz partnersku pomoć društveno odgovornih kompanija, koje su osigurale poklone i prateći materijal za radionice koje će biti održane u svim školskim objektima dvanaest općina ovog kantona.

– Nastojati ćemo da se projekt okonča do juna, a to podrazumjeva odlazak u sve školske objekte u svih dvanaest općina ZDK. Projekt “Zdrave, snažne, edukovane” planira obuhvatiti sve djevojčice tog uzrasta, kojima je prilagođena i brošura, kao i drugi materijal, kojeg dobijaju nakon predavanja, istakao je dr. Nino Hasanica, iz Službe za školsku higijenu INZ-a.

Zbog kulturnih običaja i stigmatizacije čak i danas veliki broj djevojčica odrasta bez pouzdanih informacija o ženskom reproduktivnom razvoju. Stoga, Služba za školsku higijenu INZ-a je pokrenula seriju radionica i časova edukacije, koji podrazumijevaju prezentaciju glavne teme, razgovor na temu i odgovore na pitanja, te podjelu poklon paketa i zdravstveno-edukativnih brošura.

Poklon pakete su osigurale su dvije društveno odgovorne kompanije – dm drogerie markt Sarajevo i Violeta Grude, a ukupna vrijednost donacije prelazi 20.000 KM. Kroz donaciju svakoj djevojčici koja bude prisustvovala radionici biće obezbijeđen poklon paket koji sadržava preparate za higijenu tokom menstruacije. Projekt će biti provođen do kraja školske 2019./2020. godine u oko 75 osnovnih škola, od Tešnja, Usore i Doboj Juga na sjeveru, do Visokog, Breze i Olova na jugu kantona.

Nela Laković iz marketinga “dm drogerie markta BiH” kaže da je ovoj kompaniji posebno drago što ima priliku da učestvuje u projektu ovog tipa i razmjera.

– Mi učestvujemo tako što smo poklon paketima podržali svaku radionicu, koja će biti održana bilo gdje u ZDK kroz naše proizvode za vlastitu higijenu. Veoma je bitno da kao društveno odgovorna kompanija postavljamo temelje za djevojčice, a kasnije i žene, jer su one u konačnici naši glavni kupci, tako da mi od početka želimo da budemo uz njih tokom njihovog orastanja, te kasnije adolescencije, istakla je Laković.

Prve radionice su održane na području Olova, Kaknja, Breze i Zenice, a plan je da radionicama i razgovorima budu obuhvaćene sve djevojčice uzrasta adekvatnog za razgovore na ovu temu. Domaćini timu INZ-a i gošćama iz partnerskih kompanija bili su danas direktor, osoblje i učenici zeničke škole “Meša Selimović”, gdje održana edukacija učenica.

– Danas smo u našoj školi krenuli s ovim projektom za učenice šestog razreda. Jako mi drago što je ovo još jedan projekt koji realiziramo sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, s ciljem zaštite reproduktivnog zdravlja i da probleme rješavaju na pravi način uz pomoć stručnih, edukovanih prezentatorica iz INZ-a, istakao je Amir Zukić, direktor Osnovne škole “Meša Selimović” Zenica.

Obzirom da je prisutno neznanje i nedovoljna količina informacija, pogrešan izvor informacija, ali i razumjevanje pravih informacija na pogrešan način (zbog stručne terminologije), brošura koja je podloga za radionice je urađena jednostavnim, tom uzrastu razumljivim i zanimljivim jezikom. U nju će djevojčice moći zapisivati i bitne podatke i informacije. Indirektno, biće to pomoć i roditeljima u boljem razumjevanju procesa kroz koje prolaze njihove kćerke.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Back To Top