skip to Main Content

VIDEO+FOTO: Čelnici INZ u posjeti Općini Kakanj, intenzivirana saradnja sa općinama i gradovima ZDK

Načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević sa najbližim saradnicima primio je u zgradi Općinske uprave zvaničnike Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), koje je predvodio direktor dr. Senad Huseinagić.

Pomoć tri zavoda lokalnim zajednicama

Sastanak je organizovan uokviru pripreme za potpisivanje Protokola o saradnji sa lokalnim zajednicama, koje INZ planira potpisati u narednim sedmicama sa svih dvanaest općina i gradova u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK).

Protokolom su predviđene osnove zajedničkih nastupa, saradnje i razmjene, kao i pružanje pomoći INZ-a lokalnim zajednicama uokviru nadležnosti svih službi Zavoda za zaštitu bilja, veterinarskog i Zavoda za javno zdravstvo, koji djeluju uokviru Instituta.

Dr. Huseinagić, rukovoditelj Veterinarskog zavoda Muhamed Gladan, rukovoditelj Zavoda za zaštitu bilja Kasim Velić i menadžer za kvalitet INZ-a Benjamin Čaušević su domaćine informisali o projektima koje je pokrenuo INZ iz cijelog niza oblasti zaštite bilja, životinja i ljudi, kao i mogućnosti zajedničkog nastupa prema sektoru civilnog društva, nevladinim i udruženjima građana, posebno udruženjima koja okupljaju proizvođače i prerađivače hrane i bilja, pčelare, uzgojivače stoke i slično.

Razgovarano je i o mogućnostima proširenja monitoringa polena, ali i praćenja meteo-uvjeta za korištenje zaštitnih sredstava u svim lokalnim zajednicama u cijelom Kantonu. Video se može pogledati na ovom linku.

– INZ je danas počeo novu “turneju” obilazaka i kontakata sa općinama na području ZDK. Danas smo imali sastanak u Općini Kakanj, sa načelnikom i njegovim saradnicima. ovo će značiti novi kvalitet u realizaciji svega onoga što smo zamislili u Institutu, i naravno onoga što je u vezi s nama, a u planovima ima Općina Kakanj. Svima nam je, naravno, najvažnije zdravlje građana, i u tom smislu će ova saradnja pomoći da se svi mi, u ovom smislu, osjećamo sigurnije, da osiguramo da se poveća proizvodnja hrane, ali zdravstveno ispravne hrane, istakao je direktor INZ-a dr. Senad Huseinagić.

Prvi čovjek Kakanj, Bajtarević, izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom INZ-a i Općine, ali i gostima iz INZ-a predstavio dosege i projekcije razvoja ove lokalne zajednice.

Izražena je zajednička želja i namjera da, kad i u kojoj mjeri to epidemiološke mjere dozvole, ova saradnja bude pretočena i u zajedničke projekte edukacija, tribina i predavanja različitim grupama stanovništva, od poljoprivrednih proizvođača do majki-porodilja i školske omladine.

Zajedno u domaćim i međunarodnim projektima

– Želio bih se zahvaliti rukovodstvu INZ-a, što su izdvojili vrijeme da budu naši gosti i da razmjenimo dosadašnja iskustva i delegiramo nove ideje i projekte koje bi zajedno u narednom periodu mogli implementirati, a tiče se prije svega sigurnosti hrane, zdravlja stanovnika općine Kakanj i Zeničko-dobojskog kantona. Vjerujem da u narednom periodu, nakon usvajanja strateških dokumenata Općine Kakanj, Instituta i ZDK možemo raditi na dodatnim projektima i na taj način pokušati aplicirati prema stranim i domaćim fondovima, gdje bi obezbjedili dodatna sredstva, kako bi nivo zaštite, odnosno sigurnosti hrane i zdravlje naših sugrađana podigli na veći nivo, rekao je načelnik Bajtarević nakon sastanka.

Plan Instituta je da, nakon što istovjetne Protokole o saradnji potpiše i sa ostalim načelnicima i gradonačelnicima u ZDK, saradnja bude institucionalno “ovjerena” i sa zainteresovanim organizacijama, institucijama i udruženjima u vladinom i nevladinom sektoru.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Back To Top