skip to Main Content

VIDEO+AUDIO: Život i zdravlje Kalman radija- gosti Benjamin Čaušević i Jasmin Durmišević

VIDEO+AUDIO: Život i zdravlje Kalman radija- gosti Benjamin Čaušević i Jasmin Durmišević – U emisiji “Život i zdravlje” Kalman radija Sarajevo, tema je bila “kako smanjiti rizik od trovanja hranom u ljetnim mjesecima”.  Tokom ljetnog perioda povećan je broj izleta i sati provedenih na otvorenom sa porodicom i prijateljima, obično uz jela sa roštilja.

Topli vremenski uvjeti, također, predstavljaju rizik brzog kvarenja hrane koja onda može ugroziti naše zdravlje. Kako se hrana zagrijava tokom ljetnih temperatura, mikroorganizmi se brže razmnožavaju, navode stručnjaci iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Da bi smanjili rizik od bolesti koje se prenose hranom neophodno je sigurno rukovati sa hranom i preventivno djelovati. Postoje jednostavne smjernice za sigurnost hrane od same pripreme, transporta i posluživanja hrane.

O svemu ovome sagovornici su bili Benjamin Čaušević, magistar prehrambenih tehnologija i menadžer za kvalitet INZ-a, i dr. Jasmin Durmišević, iz Službe za zdravstvenu ekologiju i higijenu INZ-a.  Poslušajte i pogledajte polusatnu emisiju:

 

 

Back To Top