skip to Main Content

VIDEO: Zajedno prema Čistoj Rijeci Bosni

Institut za zdravlje i sigurnost hrane, kao glavni partner u projektu, objavljuje video koju je producirao tim projekta “Čista Rijeka Bosna”. Podsjećamo gradonačelnici/načelnici 13 lokalnih zajednica (Ilidže, Centra Sarajevo, Ilijaša, Visokog, Kaknja, Zenice, Zavidovića, Žepča, Maglaja, Doboj Juga, Doboja, Modriče i Šamca) u slivu rijeke Bosne, te direktori Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i Federalne uprave civilne zaštite potvrdili su nastavak saradnje i potpisali Memorandum u cilju realizacije aktivnosti značajnog eko-turističkog projekta “Čista rijeka Bosna” i u 2020. godini.

Projekat “Čista rijeka Bosna”, finansiran je od Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, bazira se na mapiranju i uklanjanju dijela nelegalnih odlagališta čvrstog otpada u gradovima/općinama koje se nalaze u dolini rijeke Bosne i uz glavnu putnu saobraćajnicu, kao i na animiranju stanovništva i institucija da stave u funkciju ljudske i tehničke resurse i doprinesu poboljšanju ekološkog stanja i turističkog imidža područja u slivu rijeke. Tranzitnom putnom saobraćajnicom kroz dolinu Bosne godišnje proputuje više stotina hiljada turista i putnika.

Potpisani Memorandum predviđa nastavak saradnje kroz uspostavljanje Eko-turističke akcione grupe “Za čistiji sliv rijeke Bosne”. Grupa planira osnažiti zajedničke aktivnosti na poboljšanju ekološkog i turističkog imidža područja u slivu rijeke Bosne i zagovarati podršku institucija na kantonalnom, entitetskom i državnom nivou u cilju uspostavljanja kontinuiteta eko-turističkih aktivnosti.

Predstavnik INZ-a u ovom projektu je Safet Kubat, stručni saradnik za zdravstvenu ekologiju u Službi za zdravstvenu ekologiju i higijenu, koji, između ostalih, govori o samom projektu u filmu.

Timovi Akcione grupe u lokalnim zajednicama po planu će ostvariti snažniji rad i saradnju ekoloških, turističkih, kulturnih i ostalih aktera na održavanju čistoće uz obale rijeke, saobraćajnica, jačanju ekološke i turističke svijesti, da se potencijalni i formirani turistički sadržaji i proizvodi adekvatno valorizuju i doprinesu boljem kompletnom imidžu lokalnih zajednica.

U planu je objavljivanje javnog poziva za uključivanje ostalih gradova/općina u slivu rijeke Bosne u aktivnosti projekta: Tešnja, Tuzle, Gračanice, Lukavca, Teslića, Travnika i Viteza, saopćeno je iz Organizacije za razvoj turizma regije “Rotor”. U polusatnom dokumentarcu pogledajte priloge o akcionim grupama, partnerima u projektu, izjave aktera, te detalje Akcionog plana.

Back To Top