skip to Main Content

VIDEO x3: Prezentacije učesnika skupa o štetnim uticajima plastičnog otpada na okoliš i zdravlje

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je povodom Svjetskog dana okoliša organizovao vrlo uspješan seminar na temu štetnih utjecaja plastičnog otpada na okoliš. INZ u saradnji sa autorima javnosti daje na uvid podatke iz prezentacija koje su uvaženi izlagači elaborirali tokom skupa održanog u hotelu “Zenica” 5. juna.

Melita Lelić iz Službe za zdravstvenu ekologiju i higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) je govorila o štetnim uticajima plastičnog otpada na okoliš i zdravlje

– Dok plastika ima mnogo vrijednih namjena, postali smo previše ovisni o plastici a posebno plastici za jednokratnu upotrebu – s ozbiljnim posljedicama za okoliš. Tema Svjetskog dana zaštite okoliša 2018. godine je „Pobijedimo zagađivanje plastikom” a glavni domaćin je Indija, kazala je, između ostalog, Lelić, dodajući da će ove godine “posebna pozornost biti posvećena zaustavljanju onečišćenja okoliša plastikom”.

Pogledajte video PPT prezentacije:

O štetnim uticajima plastičnog otpada na okoliš i zdravlje govorila je dr.med. sci. Aida Vilić-Švraka iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

– Na području Federacije BiH Pravilnik o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom propisuje pravila upravljanja ambalažom u proizvodnji, prometu i upotrebi ambalaže i pravila postupanja i druge uslove sakupljanja, ponovnog korištenja, obnove i odlaganja, u skladu sa prioritetima i osnovnim načelima Zakona o upravljanju otpadom. U Bosni i Hercegovini se primjenjuje i Pravilnik o aktivnim i inteligentnim materijalima i predmetima namijenjenim za kontakt sa hranom, istakla je – pogledajte i njenu PPT prezentaciju u video obliku:

Na kraju skupa u Zenici o “problematici plastičnog otpada u okviru projekta „Čista rijeka Bosna” govorio je Siniša Mitrović, project manager ovog projekta, koji se provodi u cijeloj BiH. Mitrović je istakao da je glavni partner dobojskom „Rotoru“ zenički Institut za zdravlje i sigurnost hrane, a da su uključene sve lokalne zajednice od sarajevskih općina na izvoru Bosne, do Šamca, na ušću. Projektom su obuhvaćene registracija i uklanjanje divljih deponija, čišćenje korita, ali i zajednički projekti poput „turističkih eko punktova“ uz saobraćajnice u dolini rijeke Bosne. Pogledajte i Mitrovićevu video prezentaciju:

INSTITUT ZA ZDRAVLJE I SUIGURNOST HRANE ZENICA

Muzika korištena u video prilozima: BoxCat Games album “Nameless: the Hackers RPG” (uz dozvolu autora preuzeto sa FMA)

 

Back To Top