skip to Main Content

VIDEO: Odluke Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa i Ministarstva obrazovanja ZDK

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa Zeničko-dobojskog kantona donio je odluku o obustavljanju do daljnjeg nastave u osnovnim i srednjim školama te na Univerzitetu u Zenici – kazao je u izjavi za Fenu predsjednik Štaba i ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić, koji je predsjedavao sjednicom tog štaba.

– Upoznati smo s odlukom Federalnog štaba i ona samo potvrđuje da smo ispravno postupili. Ne postoje medicinske indikacije, ali smo odluku donijeli kako bismo umirili javnost. S tim što svoju odluku nismo htjeli ograničavati na 15 dana, jer ne vjerujemo da se može stanje poboljšati ili pogoršati u tih 15 dana. Zato smo se odlučili da prekinemo nastavu dok se ne steknu svi uslovi – kaže Jupić, koji napominje da će u tom kantonu uskoro i proljetni raspust.

Proljetni raspust, koji traje sedmicu dana, u tom se kantonu realizira u zadnjoj sedmici marta.

– Dobili smo i uvjeravanje od ministra obrazovanja Spahije Kozlića da prekid nastave neće utjecati na realizaciju nastavnog procesa, koji je većim dijelom i realiziran, pa će đacima biti priznata nastava – ističe Jupić.

Što se tiče tri zaražene osobe, sva tri člana iste porodice koji su od jučer smješteni u depadansu Odjela za infektivne i zarazne bolesti Kantonalne bolnice Zenica, njihovo je stanje i dalje nepromijenjeno.

– Žena, kod koje je prve dijagnosticiran koronavirus, ima blaže simptome, dok su kćerka i zet bez ikakvih simptoma, ali su zaraženi i također se nalaze pod našim zdravstvenim nadzorom. Nema potrebe da ijedno od njih bude premještano na Odjel za infektivne i zarazne bolesti KBZ-a, na kojem će biti hospitalizirani samo najteži slučajevi, koje je potrebno priključiti na aparat za vještačko disanje – ističe ministar Jupić.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić izjavio je danas da je na osnovu preporuka federalnog i kantonalnog kriznog štaba donio odluku da sva nastava na području tog kantona bude obustavljena.

Pojasnio je da se obustava odnosi na sve osnovne i srednje škole te na Univerzitet u Zenici, kao i na obavezni program predškolskog odgoja i obrazovanja od 12. marta do daljnjeg.

– Škole se obavezuju da nastave sa svim mjerama zaštite, a u skladu sa svojim mogućnostima morat će nastaviti nastavni proces putem interneta u dijelu u kojem je to moguće – rekao je Kozlić.

Dodao je da nastavno i drugo osoblje u obrazovnim ustanovama imaju obavezu dolaziti na posao i obavljati dužnosti koje nisu isključivo nastavni procesi.

Back To Top