skip to Main Content

VIDEO: Krizni štab ZDK – Povećan broj hospitalnih pacijenata sa teškom kliničkom slikom

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona dr. Adnan Jupić rekao je da je epidemiološka situacija u ovom kantonu i dalje nepovoljna, sa blagim povećanjem broja novih slučajeva. To se posebno odnosi na općine Visoko i Breza, koje gravitiraju Kantonu Sarajevu u kojem je značajno povećan broj oboljelih od koronavirusa.

– To ukazuje da smo previše i prerano upustili. Pozivam građane da se pridržavaju mjera nošenja zaštitnih maski, održavanja distance i izbjegavanja masovnih okupljanja kako ne bismo došli u još težu situaciju u kojoj bi Krizni štab morao donijeti restriktivnije mjere – rekao je Jupić nakon sjednice Kriznog štaba.

Naglasio je da se u ovom momentu ne razmišlja o uvođenju restriktivnijih mjera, ali je pozvao institucije koje su nadležne za provođenje mjera da rade svoj posao.

U Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj osjetno je povećan broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom. Pomoćnik direktora za medicinske poslove KBZ-a dr. Kasim Spahić rekao je da je u drugoj polovini februara broj takvih pacijenata udvostručen te da sve veći broj pacijenata treba kiseoničku podršku i upotrebu respiratora.

– Trenutno je u KBZ-u oko 60 pacijenata od kojih su dvije trećine sa teškim oblikom oboljenja, a u COVID intenzivnoj njezi u prosjeku imamo 10-12 pacijenata, što je gotovo potpuni kapacitet intenzivne njege – rekao je Spahić, ističući da je ovakvo stanje povećalo zahtjeve i napore zdravstvenih radnika koji su ionako iscrpljeni.

U Zeničko-dobojskom kantonu u ponedjeljak je provedena vježba spremnosti za imunizaciju kroz koju je utvrđeno da su sve ustanove adekvatno pripremljene za provođenje vakcinacije.

Direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici dr. Senad Huseinagić rekao je da je, u skladu sa planom imunizacije koji je donijelo Federalno ministarstvo zdravstva, prethodnih mjesec dana izvršena pasivna registracija građana za imunizaciju, ali da je odziv bio relativno mali.

Rok za registraciju građana produžen je do kraja marta, a Krizni štab danas je donio odluku da pozove sve zdravstvene ustanove, odnosno sve domove zdravlja, da započnu sa procesom aktivne registracije za vakcinaciju svih građana koji spadaju u rizične grupe.

– Očekujemo da će se iduće sedmice početi sa aktivnom registraciju te apeliramo na građane da poziv za prijavljivanje shvate ozbiljno i iskoriste priliku, posebno oni koji spadaju u rizične grupe – rekao je dr. Huseinagić.

Press služba ZDK

Back To Top