skip to Main Content

VIDEO: Krizni štab – Za sedam dana potvrđena 162 nova slučaja zaraze

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona (KŠ), razmatrajući informaciju o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji koju je pripremio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), na svojoj 120. sjednici, zaključio je da epidemiološka situacija u ovom kantonu ima trend poboljšanja, ali da se još uvijek ocjenjuje kao nepovoljna, s obzirom da je na snazi epidemija virusa korona.

U prethodnih sedam dana potvrđena su 162 nova slučaja zaraze, a taj broj kontinuirano opada od vrhunca četvrtog talasa pandemije u drugoj sedmici januara kada je potvrđeno čak 1.442 slučajeva infekcije. Zamjenk predsjednika KŠ i direktor INZ-a dr. Senad Huseinagić ističe da su svi epidemiološki parametri u padu, uključujući broj hospitaliziranih i broj umrlih.

-Prošle sedmice smo imali osam smrtnih slučajeva, od čega je 70 posto starijih od 70 godina sa sa drugim hroničnim bolestima, što je značajno doprinijelo smrtnom ishodu. Prema metodologiji procjene ugroženosti, sa svim parametrima se nalazimo na prvom, najpovoljnijem nivou prijenosa, dok je broj umrlih na drugom nivou prijenosa, ali ima trend pada – kaže Huseinagić.

Shodno tome, KŠ je predložio Vladi Zeničko-dobojskog kantona izmijenjene naredbe koje će u znatnoj mjeri isključiti dosadašnje restriktivne mjere u ovom kantonu, a koje se, između ostaloga, odnose na obdaništa, igraonice i ugostiteljske objekte.

-Naredbe koje je donijela Vlada FBiH na prijedlog Federalnog kriznog štaba su dovoljne da regulišu sve one mjere koje treba provoditi, prije svega higijenske mjere, održavanje distance te nošenje maski u zdravstenim ustanovama i ustanovama socijalnog staranja – rekao je dr. Huseinagić, apelirajući na građane da poštuju mjere kako ne bi došlo do pogoršanja epidemiološke situacije.

 

Press služba ZDK

Back To Top