skip to Main Content

VIDEO: Huseinagić za BHRT – U ZDK prvo ide vakcinacija zdravstvenih radnika i korisnika staračkih domova

Zeničko-dobojski kanton je izdvojio sredstva za oko 150 hiljada vakcina protiv koronavirusa, a u prvoj isporuci bi trebalo doći od pet do 10 hiljada vakcina kojim će se prvo vakcinisati zdravstveni radnici i korisnici staračkih domova, rekao je za BHRT Senad Huseinagić, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

“Imamo oko 2.200 prijavljenih zdravstvenih radnika, što je oko 70 posto od njihovog ukupnog broja. Dio ih se ne želi imunizovati, a dio je prebolio koronavirus”, rekao je Huseinagić za emisiju “BHT1 uživo”.

Važne službe u zajednici, kao što su policija, novinari i drugi, prema Huseinagićevim riječima, čine četvrtu grupu po prioritetnosti vakcinacije i njihova imunizacija će zaviti od toga koliko bude dostupno vakcina.

Huseinagić napominje da ZDK ima sve što je potrebno da bi se sprovela vakcinacija stanovništva, te ističe da će za sam proces vakcinacije biti potrebno otprilike oko mjesec dana.

On ovom prilikom apeluje svima koji imaju mogućnost da se vakcinišu, te tako zaštite sebe, ali i ljude iz svog okruženja.

“Ja ću se vakcinisati, kao i sve moje kolege, od epidemiologa do infektologa. Lično smatram da je bolje da je nametnuto obavezno primanje vakcina, da se postigne pravi efekat”, istakao je Huseinagić.

On je podsjetio da je do sada bilo i mnogo mladih ljudi koji su imali težak oblik koronavirusa, te da niko od nas ne zna kakav mu je imuni sistem dok se ne razboli.

“Treba ozbiljno shvatiti rizik od mogućnosti težeg oblika bolesti, to se vakcinacijom može izbjeći”, kazao je Huseinagić.

 

Back To Top