skip to Main Content

VIDEO: Glumica Marija Omaljev podržala kampanju Instituta za zdravlje Zenica

Poznata hrvatska glumica sa prebivalištem i radnim angažmanom u Sjedinjenim Američkim Državama Marija Omaljev pridružila se velikom broju prijatelja Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, koji svojim djelovanjem i javnim oglašavanjem pomažu promotivno-zdravstvene kampanje.

Izaberite život, pobijedite strah – obavite besplatan mamografski pregled u zdravstvenim ustanovama ZDK, slogan je kojim Institut za zdravlje i sigurnost hrane, u saradnji sa partnerima, Zavodom zdravstvenog osiguranja i Ministarstvom zdravstva, te zdravstvenim ustanovama u Zeničko-dobojskom kantonu provodi od kraja juna akciju besplatnog pregleda dojke mamografskim pregledom.

– Ideja je sjajna, a povod ne može biti humaniji od onog kojim spašavamo nečiji život, čuvamo zdravlje. Zato sam sa oduševljenjem prihvatila poziv i drago mi je da su ljudi u INZ-u željeli da ja budem jedna od osoba koja će pozvati Bosanke i Hercegovke.

Marija, pozorišna, televizijska i filmska glumica ostvarila je više uloga u preko 600 epizoda serija i sitkoma u BiH i Hrvatskoj, te desetina pozorišnih uloga u svom bivšem matičnom Narodnom pozorištu u Sarajevu. Paralelno, bila je angažovana u nekoliko njemačkih, austrijskih, američkih, turskih i bosanskih filmova, čime je postala jedna od najprepoznatljivijih glumica u ovom dijelu Evrope.

Deset godina je u braku sa sarajevskim glumcem Mirajem Grbićem. Posljednjih nekoliko godina žive i rade u Los Anđelesu, Kalifornija, SAD (Los Angeles, California, USA), gdje su ostvarili više televizijskih i filmskih uloga. Kako nam je potvrdila Marija, i Miraj je u ovom prilogu imao posebnu ulogu – bio je angažovan kao snimatelj spota u kojem se pojavljuje njegova supruga.

Ovo je treći video podrške kampanji INZ-a, koji je snimljen u SAD, nakon što su video za projekt besplatne mamografije snimili bh. manekenka Amra Džeko i crnogorski pjevač Sergej Ćetković.

Podsjećamo – cilj akcije besplatnih mamografskih pregleda je da svaka žena starosti 50 ili više godina obavi u planiranom intervalu besplatan mamografski preventivni pregled. Bitno je znati – većina slučajeva razvijenih malignoma završi smrtnim ishodom, dok pregledima koji znače mogućnost otkrivanja u najranijoj fazi promjene dojke izlječenje je gotovo stopostotno.

Besplatni preventivni pregledi se mogu, uz predočenje ovjerene zdravstvene knjižice, obaviti u privatnoj zdravstvenoj ustanovi “Medicom” Zenica, Domu zdravlja Maglaj, Poliklinici “Sunce” Zenica, Domu zdravlja Kakanj, Kantonalnoj bolnici Zenica, Općoj bolnici Tešanj, Domu zdravlja sa stacionarom Žepče, te Domu zdravlja Olovo.

Kontakt brojevi telefona i adrese za prijavljivanje u ove ustanove nalaze se na internet i Facebook stranici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane www.inz.ba. Ukoliko imate 50 ili više godine, odmah pozovite najbližu medicinsku ustanovu i prijavite se za besplatan pregled – izaberite život, pobijedite strah – obavite mamografski pregled.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Back To Top