skip to Main Content

VIDEO: Broj novozaraženih udvostručen, Krizni štab ZDK poziva građane da se vakcinišu i poštuju epidemiološke mjere

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona zaključio je da je epidemiološka situacija u ovom kantonu sa aspekta COVID-19 infekcije nepovoljna s daljim trendom pogoršanja.

Svi pokazatelji epidemiološke situacije u posljednjoj sedmici su u porastu, a broj oboljelih je udvostručen. Prema podacima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), koju je razmatrao Krizni štab, broj novih potvrđenih slučajeva u zadnjih sedam dana je 1263, što čini kumulativnu incidencu od 352 na 100.000 stanovnika, a očekuje se dalji rast broja zaraženih, prvenstveno zbog brzog širenja omicron varijante virusa. Do 09. januara ukupno je potvrđeno 23.070 slučajeva infekcije, a broj aktivnih slučajeva je 1.785.

U zadnjoj posmatranoj sedmici umrlo je 12 osoba, što čini sedmodnevnu stopu mortaliteta od 3,31/ 100.000 stanovnika i ova vrijednost je nešto viša u odnosu na prethodnu sedmicu (2,79).

Ministar zdravstva i predsjednik KŠ ZDK dr. Adnan Jupić rekao je da je neohodno pridržavati se novih mjera i poštovati naredbe kriznih štabova, a s obzirom da se radi o ubrzanom širenju jedne nešto blaže varijante virusa, najbitnije je zaštititi najugroženije kategorije, prvenstveno starije i osobe sa komorbiditetima.

-Apelujem na stanovništvo da sarađuju s nama i siguran sam da ćemo ovaj talas zajedno prevazići te izbjeći kolaps zdravstvenih ustanova, što nam je od početka bio cilj – rekao je dr. Jupić.

Opterećenje bolničkih kapaciteta u Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj je 61 ukupno hospitaliziranih krajem ovog perioda i stopa hospitalizacije iznosi 15,92 na 100.000 stanovnika.

Direktor Opće bolnice dr. Omer Bedak rekao je da je u općinama Tešanj, Doboj Jug, Maglaj i Usora, koje gravitiraju ovoj zdravstvenoj ustanovi, značajno povećan broj novooboljelih, ali da se radi o pacijentima koji nemaju tešku kliničku sliku i uglavnom se nalaze na kućnom liječenju, tako da je situacija ipak pod kontrolom.

Do sada je u ovom kantonu sa dvije doze vakcinisano 81.719 građana ili 31,4 posto odraslog stanovništva, a ako se uzme u obzir da je nemali broj građana vakcinisan u inostranstvu, procjenjuje se da je vakcinisano preko 41,4% odraslog stanovništva ovog kantona.

Prema riječima dr. Fatime Bašić, načelnice Službe za epidemiologiju INZ-a, procenat provakcinisanosti nije zadovoljavajući, a zabrinjava što u posljednje vrijeme opada zainteresiranost građana za vakcinaciju.

-Apelujem na sve one koji mogu primiti vakcinu da pristupe vakcinaciju, jer je ovo jedina mjera koja je za sada efikasna u smislu da se kod vakcinisanih osoba ipak u najvećem procentu ne razvijaju teže forme infekcije a time i nepovoljan ishod – rekla je dr. Bašić.

Krizni štab usvojio je prijedlog novih epidemioloških mjera, uvažavajući nove mjere Kriznog štaba FBiH, sa nešto restriktivnijim mjerama za ugostiteljske objekte, koje je uputio na usvajanje Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

Press služba ZDK

Back To Top