skip to Main Content

VIDEO: Besplatni mamografski pregledi – četrdeset posto žena prvi put na pregledu

VIDEO: Besplatni mamografski pregledi – četrdeset posto žena prvi put na pregledu – Danas je u prostorima Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona održana press konferencija na kojoj su teme bile prodaja “markice” od Nove godine – utvrđen rok i iznos markica, rezultati projekta besplatnih mamomgrafskih pregleda za žene na području Zeničko-dobojskog kantona, te nastavak besplatnih mamografskih pregleda i u 2019. godini.

Na press konferenciji su govorile dr. Indira Mundžić iz Zavoda zdravstvnog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona, dr. Elma Kuduzović iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, te Sedžida Beganović-Isaković, zadužena za odnose s javnošću u ZZO ZDK.

-Ponosni smo, upravo, na preventivne programe koje smo uveli tokom 2018. godine, besplatan mamografski pregled za sve žene u dobi od 50. do 69. godine života – kazala je pomoćnica direktorice Zavoda Indira Mundžić. U planu je, najavila je, uvođenje i programa preventivnih pregleda koloteralnog karcinoma svim osiguranim licima u ZDK.

– Oba programa bit će realizirana i tokom naredne godine – istakla je Mundžić.

Doktorica Elma Kuduzović iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica kazala je da se u BiH godišnje otkrije od 1.000 do 1.400 novih karcinoma dojke, od kojih oko 500 žena izgubi bitku za život.

– Projekt mamografskih pregleda je počeo s realizacijom krajem juna i traje još uvijek. Zaključno sa 30. oktobrom, evidentirali smo 2.864 mamografska pregleda. Kod 40 posto pregledanih žena ovo je bila i prva mamografija, što je vrlo važno, jer pokazuje značaj našeg poziva na preventivne preglede, kazala je dr. Kuduzović, navodeći da su nakon pregleda 34 žene upućene na daljne pretrage zbog sumnje na promjene koje mogu značiti karcinom.

Karcinom dojke je najčešće maligno oboljenje kod žena i uzrokuje svaku petu smrt u ženskoj populaciji. Testiranje visoko kvalitetnom mamografijom je rentgenski pregled kojim se bilježe promjene na dojci oko dvije godine ranije od pojave prvih simptoma ili opipljive kvržice. Cilj javnozdravstvene kampanje jeste doći do što većeg broja građana i potaknuti ih da se odazovu na pregled, ali ih i motivirati da inače aktivno sudjeluju u očuvanju i unapređenju svog zdravlja. Preventiva i rano otkrivanje bolesti dokazano su najuspješnije metode u boorbi protiv malignih bolesti.

Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad pedesete godine života, ali u novije vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene. Muškarci također mogu oboljeti od raka dojke, ali puno rjeđe nego žene.

Promjene zbog kojih treba da se javite ljekaru:
– prisustvo čvora u dojci ili pazušnoj jami
– iscjedak iz bradavice
– promjena u regiji bradavice
– promjena uobičajenog oblika ili veličine dojke
– promjena boje ili osetljivosti na koži dojke
– smežuranost kože dojke (slično celulitu)
– nagli bol u dojci ili pazušnoj jami

Kako svaka žena može smanjiti rizik obolijevanja od raka dojke
– Samopregledom dojki jednom mjesečno nakon 20-te godine,
– Ultrazvučnim pregledom dojki jednom godišnje nakon 35-te godine,
– Mamografijom nakon 40-te godine jednom u dvije godine, te jednom godišnje nakon 50-te godine starosti.

Mamografija je najdjelotvornija, neinvazivna, rentgenska metoda pregleda dojki, kod koje se koristi specijalno projektovan rentgenski aparat (mamograf). Preporučuje se kao metoda ranog otkrivanja, njome se može otkriti rak dojke i dvije godine prije nego što tumor postane opipljiv. Redovna primjena mamografije dokazano smanjuje smrtnost od raka dojke za 30% među ženama u dobi od 50 do 69 godina.

Screening mamografiji podvrgavaju se zdrave najugroženije žene, a to su žene u dobi od 50 do 69 godina. Jedina metoda kojom se brzo, jednostavno, učinkovito i objektivno može pregledati veliki broj žena, odnosno njihovih dojki jest mamografija. Najveća prednost mamografije nad drugim metodama jest detekcija patoloških mikrokalcifikata. To su sitne nakupine kalcija koje uz određene uvjete mogu biti jedini znak raka u dojci i koji se vide isključivo mamografski.

Od 27.06. do 31.10.2018. godine urađeno je ukupno 2.864 mamografska pregleda u devet zdravstvenih ustanova
– Zbog uočenih sumnjivih promjena, 34 žene su upućene glandularnom hirurgu na dalju dijagnostičku obradu
– 1.143 žene ranije nisu radile mamografiju, odnosno 40% urađene mamografije su prve mamografije.
– Na dodatnu ultrazvučnu pretragu upućene je 667 žena (razlog: gustoća dojke, diferenciranje promjena ili do sada žena nije nikad radila niti ultrazvučni pregled)
– Kod tri osobe muškog spola je također urađen mamografski pregled, jedna od tih osoba je upućena na dalje pretrage zbog sumnje na promjene.

Back To Top