skip to Main Content

Veliki interes pčelara za seminar o propisima u pčelarstvu i bolestima pčela

Više od 120 pčelara iz svih općina Zeničko-dobojskog kantona prisustvovalo je seminaru kojeg je organizirao Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica za članove Udruženja pčelara ZDK.

Seminar je organizovan uokviru projekta „Razvoj pčelarstva u Zeničko-dobojskom kantonu“, kojeg finansira Ministarstvo poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ovog kantona.

– Potez Instituta da se posebna pažnja posveti pčelarima, i to kroz apsekat stručnog rada sa doktorima veterinarstva sa jedne, te sa pčelarima sa druge strane, pokazao se kao pun pogodak, a drago nam je što je našu namjeru i cilj prepoznalo i resorno ministarstvo. Prvi skup, u ponedjeljak sa doktorima veterinarstva i ovaj sa pčelarima dokaz su potrebe da se ovoj oblasti posveti značajna pažnja, istakao je rukovoditelj Veterinarskog zavoda Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica dr. vet. med. Muhamed Gladan.

Predavači na skupu su bili dr.vet.med. Indira Mulalić (šef Sektora za veterinarstvo federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva) na temu „Propisa iz oblasti pčelarstva“, te prof.dr. Behija Dukić (profesorica na Veterinarskom fakultetu Sarajevo) na temu „Najvažnije bolesti pčela“.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

 

Back To Top