skip to Main Content

Vakcinacija jedini i najbolji lijek za izlaz iz pandemije koronavirusa

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona dr. Adnan Jupić i šef Tima za imunizaciju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica dr. Alis Kozica ove sedmice obići će sve domove zdravlja u ovom kantonu, s ciljem promocije vakcinacije te prenošenje pozitivnih iskustava iz procesa imunizacije koji je u ovom kantonu započeo polovinom marta. Već danas su posjetili domove zdravlja u Zenici, Žepču, Zavidovićima i Maglaju, a narednih dana obići će domove zdravlja u općinama na sjeveru i jugu ovog kantona.

Ministar Jupić naglašava da je vakcina jedini i najbolji lijek za izlaz iz pandemije koronavirusa, te da Krizni štab, Vlada i resorno ministarstvo čine sve da, sada kada vakcina ima dovoljno, imunizacijom obuhvati što veći broj građana kako bismo što prije stekli kolektivni imunitet. U ZDK je prvu dozu vakcine primilo oko 18 posto, a potpuno je vakcinisano oko 10 posto stanovništva.

– Vakcinaciju smo organizirali na 60 vakcinalnih punktova u svim općinama i gradovima. Imamo dane otvorenih vrata gdje građani bez ikakve najave mogu doći i vakcinisati se. Bili smo “pioniri” u vakcinisanju prioritetnih i interesnih grupa, a posljednjih sedmica vakcinišemo zaposlene u privredi. Želimo da vakcinacija bude dostupna svima, tako da od menadžera domova zdravlja tražimo da omoguće vakcinaciju poslije radnog vremena i svaki dan u sedmici – rekao je dr. Jupić.

Naglasio je da je odziv građana na vakcinaciju svaki dan sve veći te da su građani sve više svjesni da je masovna imunizacija jedini način da se ova krizna situacija prebrodi sa što manje ograničenja. Veći obuhvat vakcinacije, dodao je, donio bi i popuštanje epidemioloških mjera te vraćanje normalnom načinu života, ali i omogućio uvođenje pravila VPT (vakcinisan-prebolovao-testiran) za ulaske u ugostiteljske objekte, tržne centre, salone, ordinacije i druge objekte, ali i za sportska takmičenja, koncerte i slične javne događaje.

Naveo je da je među trenutno oboljelima od koronavirusa najveći broj onih koji nisu vakcinisani, što potvrđuje i primjer iz Kantonalne bolnice Zenica gdje je hospitalizirano ukupno 17 pacijenata od kojih niko nije primio vakcinu.

Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK

Back To Top