skip to Main Content

Uspješna prva sedmica projekta “21 dan do zdravih navika”

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, u partnerstvu sa stručnjacima iz oblasti nutricionizma, tjelovježbi i zdravlja, pokrenuo je sredinom aprila projekt u povodu Svjetskog dana zdravlja – “21 dan do zdravih navika”

Nakon što se putem javnog poziva prijavilo stotinjak osoba, koje su ispunjavale uvjete, uz pomoć stručnjaka odabrana je 21 kandidatkinja, koje imaju zadatak da usvoje zdrave prehrambene i životne navike, kao stil života s krajnjim ciljem poboljšanja i očuvanja zdravlja, tjelesne kondicije, ali i psihičke svijesti.

Uoči oficijelnog početka projekta, nutricionistkinja Maja Jonjić je obavila razgovor, mjerenje, te analizu potreba, a potom je izrađen i 21 sedmični jelovnik za svaku od kandidatkinja.  Rezultati rada tokom prve sedmice su bolji od nego očekivanih.

– Od 21 ispitanice, njih 15 postiglo je pozitivne rezultate u vidu pravilnog gubitka tjelesne mase (očuvanje ili jačanje mišićne mase, a gubitak tjelesnih masti), dvije ispitanice su dobile na ukupnoj tjelesnoj masi, što je u njihovim slučajevima i bio cilj, i to u vidu povećanja mišićne mase, dok su preostale četiri ispitanice zabilježile blage pozitivne pomake, te se značajniji rezultati na mjerenju očekuju na sljedećoj kontroli, koja je predviđena za sedam dana, ističe nutricionistkinja Jonjić.

Sve ispitanice pokazale su trud i volju za uvođenjem pozitivnih promijena u svoj životni stil, te su se uglavnom pridržavale preporučenih jelovnika i plana fizičke aktivnosti.

– Kao najveći uspjeh navela bih da su u samo sedam dana kod većine ispitanica zabilježena čak i smanjenja viscelarnih masnoća (masnoće koje se nakupljaju oko vitalnih organa i predstavljaju visok rizik za zdravlje) te značajna povećanja tjelesne vode. Upravo ovi parametri predstavljaju i najveći izazov da ih se “dovede u red” u ovako kratkom vremenskom periodu. Ponosna sam na sve ispitanice, jer su pokazale veliku volju i motiviranost za uvođenjem zdravih prehrambenih i životnih navika, a to najbolje pokazuju njihovi pozitivni rezultati, ističe Jonjić.

Sve ispitanice su izjavile da se već nakon samo sedam dana osjećaju puno bolje u svojoj koži, te da primjećuju pozitivne promjene u fizičkom i psihičkom smislu.

Stručnjaci kažu da je za sticanje navika neophodno 21 dan primjene određenog “recepta”, a želja INZ je da kandidatkinje nastave započet proces i nakon što se okonča projekt podrške, kazala je dr. Elma Kuduzović, koordinatorica Centra za promociju zdravlja INZ.

Grupa kandidatkinja između prijavljenih je birana pomno, na osnovu više parametara, od godina starosti, preko toga da se u grupi nalaze i majke-dojilje, dijabetičarka, do toga da u “uzorku” od 21 kandidatkinje u pilot-projektu budu i zaposlene i domaćice…..

Svaka kandidatkinja, osim što je dobila besplatnu analizu sastava tjelesne mase kroz više segmenata, te besplatan individualni plan ishrane sastavljen od strane nutricioniste, tokom tri sedmice imaju časove zumbe sa certificiranom instruktoricom, časove kardio treninga i časove fitnes studija vođene od strane stručnih trenera. Uz sve to, imaju mogućnost fitnes vježbi tokom ovog perioda.

Kandidatkinje su u kontinuiranom kontaktu putem formiranih grupa na društvenim mrežama i kanalima komunikacije putem vibera, na kojima se razmijenjuju iskustva, šalju upiti, te se međusobno motiviraju rezultatima. Još dva puta, tokom kampanje, svaka kandidatkinja biće podvrgnuta kontroli od strane nutricionistkinje, te će biti urađene korekcije jelovnika i plana zdravih navika. Na kraju, rezultati cijelog toka projekta i svih kandidatkinja poslužiti će kao osnova za stručni rad iz ove oblasti i osnova za nastavak projekta i obuhvaćanje većeg broja i osoba iz više gradova.

 

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

 

Back To Top