skip to Main Content

U Zeničko-dobojskom kantonu 17.000 vakcinisanih

Na području Zeničko-dobojskog kantona epidemiološka situacija se smiruje i znatno je povoljnija. Više od mjesec dana broj novih slučajeva opada, te broj oboljelih. Sa psihološkog aspekta aktivna imunizacija na području Zeničko-dobojskog kantona doprinosi općem povoljnom stanju.

‘Institut za zdravlje i sigurnost hrane koji koordinira imunizaciju protiv Covid19 je do prošle sedmice na teren distribuiralo oko 11.300 doza vakcina, a početkom ove sedmice je distibuirano 5.700 doza, tako da je ukupno na području ZDK dospjelo 17.000 doza vakcina. To su AstraZeneca, Pfizer, te kineske vakcine Sinovac i Sinofarm. Do sada je ukupno oko 1.100 osoba revakcinisano.

To su uglavnom osobe koje su vakcinisane kineskim vakcinama i Pfizerom, prve grupe, a očekujemo toko sljedeće sedmice da stigne AstraZeneca kojom ćemo raditi revakcinaciju prvih grupa, prvih zdravstvenih radnika, koji su primili upravo vakcinu AstraZeneca‘, izjavio je za N1 direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, prim.dr.Senad Huseinagić .

Dr.Huseinagić je istakao da se proces imunizacije odvija po planu, uključene su sve zdravstvene ustanove u ovaj proces, a vakcinacija se vrši prema planu prioritetnih grupa. Trenutno je sva aktivnost na Domovima zdravlja, a prvu masovnu imunizaciju u ZDK je sproveo danas Dom zdravlja Zenica u Gradskoj dvorani.

U dva dana će se vakcinisati oko 2.000 osoba.

‘ U čitavom procesu imunizacije vrlo je važno istaknuti da nije bilo nus pojava, ni reakcija na vakcinu , osim uobičajenih, blažih. Očekujemo da će u narednom periodu doći veći broj vakcina i da ćemo biti u stanju da kompletiramo i revakcinaciju , te će biti još vakcina da vakcinišemo i ostale zainteresovane. Ono što u početku nije bilo toliko zainteresovanosti za vakcinaciju, sad je sve više osoba koje se prijavljuju.’ – kaže doktor Huseinagić za N1.

Pogledajte video današnje cijele izjave dr. Huseinagića:

 

 

Back To Top