skip to Main Content

U ZDK prvu vakcinu primilo više od 34 hiljade, potpuno vakcinisano 20.713 osoba

Zaključno sa 1. avgustom, prema izvještajima iz sedamnaest (17) vakcinalnih centara u Zeničko-dobojskom kantonu, prvu dozu neke od šest do sada raspoloživih vakcina primilo 34.374 osobe, dok je potpuno je vakcinisano (sa dvije doze vakcine) 20.713 stanovnika ZDK, podaci su Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), koji koordinira raspodjelu i prikuplja podatke o vakcinisanim osobama u ovom kantonu.

Statistički podaci INZ-a ukazuju da je 54,5 posto vakcinisanih pripada kategoriji 60+ godina, 19 posto je osoba sa hroničnim oboljenjima, dok je 15,2 posto vakcinisanih osobe zaposlene u zdravstvenom sektoru. Preostalih 10,5 posto su “ostali”, uz podsjećanje da su u ovom kantonu vakcinisani pripadnici policijskih snaga, vatrogasci, članovi javnih službi poput sudova i tužilaštava, te da je započeo proces vakcinisanja radnika u obrazovanju.

Najviše pristiglih vakcina AstraZeneca, pa Pfizera

Vakcinacija u ZDK se provodi ili se provodila u dvanaest domova zdravlja u svim općinama i gradovima Zeničko-dobojskog kantona, Općoj bolnici Tešanj i Kantonalnoj bolnici Zenica, te kantonalnim Zavodu za borbu protiv ovisnosti i Zavodu za medicinu rada, te u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Zvanični podaci govore da u Zeničko-dobojskom kantonu živi oko 290.000 punoljetnih građana. To znači da je u procesu imunizacije u samom kantonu do sada obuhvaćeno oko 12 posto punoljetnog stanovništva ovog kantona, i to oni koji su donedavno  bili na listama prioriteta. O tačnom broju onih koji su vakcinisani van granica BiH ne postoji sigurna evidencija, jer se pretpostavlja da većina građana nije ispoštovala poziv da svoju imunizaciju u inostranstvu prijavi porodičnim ljekarima radi unošenja u zdravstvene kartone. Pretpostavlja se da je taj broj u ovom kantonu oko pet hiljada.

Ranija serološka istraživanja provedena na nekoliko hiljada uzoraka ukazuju da oko 40 posto stanovništva ovog kantona ima stečeni imunitet na COVID-19, što znači da bi se u nastavku masovnije imunizacije, tokom avgusta, broj zaštićenih mogao povećati do poželjnih 60-70 posto ukupne populacije.

Do sada je u ZDK stiglo ukupno 74.886 doza, a oko četvrtina vakcina koje su proslijeđene u vakcinalne centre će biti iskorištene tokom ove ili naredne sedmice uglavnom za revakcinaciju ranije vakcinisanih osoba. Obzirom da proces revakcinacije kod vakcina AstraZeneca traje znatno duže od ostalih, za očekivati je da broj potpuno vakcinisanih u skorije vrijeme značajno poraste.
Iz Instituta su sa javnošću podijelili i podatak o vrstama do sad implementiranih vakcina. Najviše je stiglo AstraZeneca vakcina, gotovo 33 hiljade, potom slijede Pfizer sa više od 22 hiljade, te Sinofarm sa više od 12 hiljada, kao i Sinovac sa više od 7 hiljada vakcina. Vakcine Sputnik V, Moderna i Johnson/Johnson do sada nisu dolazile u ovaj kanton.

Jedino vakcinacijom do normalizacije

Prema medijskim najavama, u mjesecu koji je pred nama u BIH treba stići po 500 hiljada vakcina Sinofarm, koje su kupljene za F BiH, te oko 400 hiljada vakcina Pfizer, donacije Vlade SAD.  Obzirom da Zeničko-dobojskom kantonu po ranije utvrđenom rasporedu pripada 15 posto svih nabavljenih vakcina u FBIH, te dinamiku isporuka ranije plaćenih vakcina u okviru COVAX programa, postoje dobra osnova da se tokom avgusta i septembra stvore uvjeti za vakcinisanje svih zainteresovanih građana. Ljudski, stručni i tehnički preduvjeti za provođenje masovne imunizacije su pripravni još od početka marta, kad je u BiH započet proces imunizacije manjim, raspoloživim brojem vakcina.

Iz Instituta još jednom apeluju na sve kategorije stanovništva da, čim to uvjeti omoguće, pristupe procesu imunizacije i vakcinišu se bilo kojom od raspoloživih vakcina, jer su dosadašnja iskustva iz svih država i više milijardi implementiranih doza pokazala da jedino i samo vakcine štite sigurno od smrti ili težih komplikacija uslijed ponovne zaraze COVID-om 19. Kako ističu iz INZ-a, u skladu sa sloganom javne kampanje koju provode, jedino imunizacija znači i potpuna normalizacija života u BiH, ali i cijelom svijetu.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Back To Top