skip to Main Content

U ZDK počela vakcinacija medijskih radnika

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv koronavirusa, odobrio je, kao četvrtu prioritetnu skupinu, vakcinaciju i novinara te medijskih radnika iz tog kantona, koji su danas i primili prvu dozu vakcine Pfizer.

Kantonalne vlasti, koje vode borbu protiv koronavirusa, pozitivno su odgovorile na zahtjev dva novinarska udruženja, Društva novinara Bosne i Hercegovine i BH novinari, te su danas omogućili vakcinaciju 105 osoba iz tog sektora. Naredne će sedmice prvu dozu vakcine primiti još oko 25 medijskih radnika.

– Prema planu vakcinacije Federacije Bosne i Hercegovine, kantonima je prepušteno da ocijene koje su ostale kategorije koje prioritetno treba uključiti u vakcinaciju. Naš krizni štab smatrao je da medijski radnici spadaju u rizičnu grupu, s obzirom na to da su svo vrijeme, uslovno rečeno, na prvoj liniji. U kontaktu su sa svim onima koji, potencijalno, mogu biti bolesni. Na kraju krajeva, sve informacije, odnosno podaci koje imamo o broju pozitivnih medijskih radnika na Covid-19, u toku dosadašnjeg perioda, daje za pravo Kriznom štabu ZDK da donese takvu odluku – istakao je direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Senad Huseinagić, koji je i član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK.

Zenički su novinari vakcine primili u prostoru Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, dok su u ostalim gradovima i općinama vakcinisani u lokalnim domovima zdravlja.

Zenički član Upravnog odbora Društva novinara BiH, Mirza Dajić, i članica Upravnog odbora BH novinari, Velida Kulenović, zahvalni su Kriznom štabu Ministarstva zdravstva ZDK, na čelu s ministrom Adnanom Jupićem, koji su, kao jedini kanton u FBiH, prepoznali važnost vakcinacije medijskih radnika.

– Podsjetio bih da je ministar Jupić ocijenio kako su medijski radnici, nakon zdravstvenih radnika, najugroženiji javni radnici u toku obavljanja svog, redovnog posla. Zahvalni smo što su u ZDK-u prepoznali važnost i doprinos novinara, koji su bez prestanka radili u toku pandemije te blagovremeno informirali javnost o svim važnim podacima – kazao je Dajić.

On je izrazio nadu da će i ostali kantoni slijediti, pozitivan primjer ZDK-a te da će „naše kolege dobiti priliku da se vakcinišu te zaštite“.

Foto: Ismir Sačak/Ekskluziva.ba; Jazid Ahmetkadić / BHRT

Back To Top