skip to Main Content

U Prvoj gimnaziji u Zenici je održan okrugli stol na temu“Prevencija nasilja putem interneta”

U Prvoj gimnaziji u Zenici je održan Okrugli stol kojem je tema bila “Prevencija nasilja putem interneta”.

 

O značaju ove teme i realnoj opasnosti, koju donosi problem nasilja koje se sa interneta “seli” u stvarni svijet govorili su, između ostalih, pedagog ove škole Edina Kos-Burić, socijalni pedagog Emina Babić i mnogi drugi.

 

U prevenciju internet nasilja Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, uz ostale mjere, se uključio zajedno sa Bosanskim narodnim pozorištem kroz predstavu “Fejsbukovci – degeneracija”.

 

– Nastojali smo ovu predstavu prikazati u svim školama, međutim, nismo mogli s obzirom da se ona mora igrati na sceni. Govorila je o nasilju na internetu na jedan drugačiji način. Primijenili smo alternativne metode zdravstvenog odgoja, tako da to nije bilo samo puko prezentovanje i pričanje. Predstava nije imala tekst nego je kroz pokret, ples i gestikulaciju prezentovala ovu problematiku, naveo je Nino Hasanica iz Instituta za zdravlje i sugurnost hrane.

 

Predstavnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane na ovom skupu su, osim Hasanice, bili Sead Begagić, i Erna Terzić, članovi tima Službe za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

 

Učesnici su bili stručnjaci iz oblasti obrazovanja, zdravstva, informatike, informatički stučnjaci iz MUP-a ZDK, NVO sektora, te predstavnici Vijeća učenika i Vijeća roditelja.

 

Raspravljalo se o uzrocima i posljedicama cyber nasilja koje je na osnovu provedenih istraživanja predstavljenih na okruglom stolu sve češće zastupljeno među učenicima i predstavlja problem koji počinje virtuelno, van škole, a završava kao relan problem u školi.

 

Zaključci sa okruglog stola trebali bi rezultatirati strategijom u smislu preveniranja nasilja na internetu.

Back To Top