skip to Main Content

U projektu “Povećanje sigurnosti u školama” MUP ZDK i INZ okupili 1.700 učenika iz 74 škole

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona finalizirali su danas projekt “Povećanje sigurnosti u školama”, u kojem je učestvovalo više od 1.700 učenika u 74 centralne i područne škole u cijelom Zeničko-dobojskom kantonu.

Predstavnici ministarstava zdravstva, unutrašnjih poslova, te obrazovanja, nauke, kulture i sport ZDK, Uprave policije MUP-a ZDK, osnovnih škola sa područja ZDK, te Službe za školsku higijenu Instituta u kratkim  prezentacijama su predstavili svoje viđenja značaja i svih segmenata ovog projekta.

Direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) Senad Huseinagić istako je specifičnost ovog projekta, jer su zajedničkim djelovanjem zdravstveni radnici i policajci krenuli prema najmlađim, najosjetljivijoj kategoriji društva.

 – Ovo je samo jedan u nizu projekata koji se na inovativan, drukčiji način primjenjuju u INZ. Namjera nam je i do sada uspjevamo da svaki naš naredni projekt bude jedinstven i pionirski na području cijele države, a u ovom slučaju korist je obostrana. I učenici su imali priliku saznati mnogo toga što ih je interesovalo o vršnjačkom nasilju, policiji, društvu, prevenciji i represiji, ali i mi i službenici MUP-a smo dobili značajni “feedback” i vrlo upotrebljive podatke za dalji rad direktno od mladih, od onih kojih se ovo najviše tiče, istakao je Huseinagić.

 Radionice u školama

 U svakoj od škola u ZDK održane su interaktivne radionice na kojima su sa grupama učenika razgovarali ovlašteni i obučeni službenici Uprave policije MUP-a i timovi Službe za školsku higijenu INZ-a.  U radionicama su učestvovale grupe od po dvadeset do trideset učenika, sastavljene po dva učenika iz svakog odjeljenja uzrasta od šestog do devetog razreda osnovne škole.

 – Djeca su, osim onog što im govori nastavnik, sada imali priliku da pitaju policajce i zdravstvene radnike o nekim aspektima te preuzimanja odgovornosti u kriznim momentima. I djeci i njihovim nastavnicima je bilo drukčije i neobično da im u razred dođu zajedno policajci i radnici iz zdravstvene ustanove, te da ih mnogo toga mogu pitati direktno, na licu mjesta, rekao je između ostalog Nino Hasanica, stručni saradnik u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

 Posebno obučeni policijski stručnjaci i zdravstveni radnici su kroz razgovor s đacima nastojali da im ukažu koja su to negativna ponašanja, koje su posljedica takvog ponašanja, te da im ukažu na pravila i vještine koje mogu usvojiti i na taj način doprinijeti svojoj ličnoj bezbjednosti.

-Ubijeđeni smo da će ovaj projekt dati novu dimenziju, novi kvalitet djelovanju policijskog službenika. Ne samo u smislu povećanja sigurnosti djece u školama, nego, općenito, u kontekstu dokumentovanja i preveniranja nezakonitih ponašanja u kojima žrtve mogu biti djeca – kazala je glasnogovornica Uprave policije MUP-a ZDK Aldina Alić. I ona je potvrdila da se kroz direktan kontakt s učenicima došlo do spoznaja i saznanja za planiranje daljnjih preventivnih aktivnosti.

 Ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić je naglasio značaj ovakvog djelovanja, te benifite koje zdravstveni sistem i društvo imaju kroz ovakvo djelovanje.

 – Prevencija je nešto na čemu se mora više i intenzivnije raditi, jer koliko god opsežna, pa da kažem i skupa prevencija bila, njeni efekti su, pokazalo se u svim primjerima, znatno bolji i smanjuju troškove društvu, nego bavljenje posljedicama. Pozdravljam inicijativu Uprave policije MUP-a i Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, drago mi je da da je prepoznat prostor za ovakvo djelovanje i da su, po ovom što smo vidjeli danas, rezultati više nego značajni, rekao je Jupić.

 Nastavak u srednjim školama

 Policijski komesar Uprave policije MUP-a ZDK Semir Šut je istakao da je ova Uprava i MUP “nesumnjivi lider u preventivnom djelovanju”, popularno nazvanom “partnerstvo sa zajednicom”.

 – Radi se prije svega o poslovima koje policija, primarno, po opisu, nije dužna raditi. Međutim, davno smo shvatili i primjenjujemo ono što je u narodu poznato kao “bolje spriječiti nego liječiti”. U INZ-u smo prepoznali stručnog i kvalitetnog partnera sa kojim zajedničkim djelovanjem prema mladima možemo uraditi puno na edukaciji, prevenciji i suzbijanju vršnjačkoj nasilja, rekao je između ostalog komesar Šut.

 Svoja iskustva iz praktičnog rada sa službenim osobama INZ-a i MUP-a ZDK prenijeli su i Šejma Gačić i Adela Čoloman, učenice Osnovne škole “Hamza Humo” Babino Zenica, direktorica njihove škole Indira Hukić, te pedagofica OŠ “Miroslav Krleža” Elzina Muratović – Tutmić, ali i policijski službenici iz Tešnja, Zenice, kao i članovi tima Službe za školsku higijenu INZ-a.

 Najavljeno je kako će isti partneri, nakon rada s osnovcima, projekt usmjeriti na rad sa srednjoškolskom  populacijom u školama ZDK-a, čemu je danas bio posvećen i dio skupa, panel-diskusija na kojoj su utvrđene smjernice da se ova aktivnost nastavi u sljedećojh školskoj godini i u srednjim školama.

 Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Back To Top