skip to Main Content

Trojica stručnjaka INZ koautori naučnog rada na Međunarodnom skupu o hrani u Osijeku

Danas (ponedjeljak) je u Osijeku (Hrvatska) u okviru 3. Međunarodnog naučno-stručnog skupa FOOD INDUSTRY BY – PRODUCTS, tokom plenarnog dijela skupa kao pozvani rad predstavljen stručni rad čiji au autori, kao dio grupe autora, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) Zenica Senad Huseinagić, rukovoditelj Zavoda za veterinarstvo INZ-a Muhamed Gladan i menadžer za kvalitet INZ-a Benjamin Čaušević.

Uz trojicu naših stručnjaka, koautori rada “Kvaliteta i primjena pčelinjeg voska u industriji / Quality and application of beeswax in industry su bili prof. Midhat Jašić sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli i Drago Šubarić, predsjednik Naučno-organizacionog odbora i profesor na Univerzitetu Josipa Jurja Strossmayera u osijeku. Prezenteri rada danas su u Osijeku bili Benjamin Čaušević i profesor Jašić.

Skup po treći put organiziraju Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Akademija tehničkih nauka Hrvatske (HATZ), Udruženje za nutricionizam i dijetetiku, European Hygienic Engineering & Design Group (EHEDG) i Hrvatska fondacija za nauku s ciljem ukazivanja na problematiku nastanka, zbrinjavanja i iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije.

Industrija hrane i pića globalno je jedan od najvećih industrijskih sektora, od velikog je značenja za svaku privredu, a u stalnom je porastu i promjenama vezanim prije svega za povećanje broja stanovnika, promjenu prehrambenih navika, promjenu (porast) bogatstva i sl. O važnosti proizvodnje kvalitetne i sigurne hrane za život kao i za svjetsku privredu ne treba posebno trošiti riječi, ali istodobno treba uzeti u obzir i činjenicu da proizvodnja hrane, počev od poljoprivrede pa do finalizacije ima iznimno velik utjecaj na okoliš i to preko korištenja resursa kao i preko emisije u okoliš. Tokom proizvodnje hrane nastaje značajna količina nusproizvoda (u nekim slučajevima i preko 80 %) koji uglavnom predstavljaju opterećenje industriji, a u najboljem slučaju problem se rješava korištenjem u hranidbi stoke.

O svemu navedenome na Skupu, kroz interdisciplinaran pristup, govorili su prehrambeni tehnolozi, agronomi, nutricionisti, kemijski tehnolozi, te biotehnolozi, prezentirajući svoja istraživanja i iskustva, ali i iznoseći najnovije spoznaje u svijetu na temu Skupa. Ovogodišnji Skup je održan kroz plenarna, pozvana, usmena i posterska priopćenja, a tokom Skupa održani su i promocija naučne monografije “Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije – Knjiga 4” u kojoj su 72 autora u 19 poglavlja dali svoje viđenje iskorištenja nekih nusproizvoda prehrambene industrije.

Back To Top