skip to Main Content

Tešanj: Izvještaj o ispitivanju alergenog polena u zraku od 24.05. do 30.05. 2023. godine

U ovom izvještajnom periodu polenski spektar sasvim očekivano preuzimaju biljne vrste iz skupine trava (Poaceae), te su zabilježene jako visoke koncentracije polena u zraku, sa preko 200 polenovih zrna u m3 vazduha tokom cijelog izvještajnog perioda.

Polen trava ima visok stepen alergenosti.

Osobe osjetljive na polen trava trebaju izbjegavati prostore livada, jer je u njihovoj blizini prisutnost polena najveća.

Trave su zbog brojnosti vrsta i široke rasprostranjenosti glavni izvor visoko alergenog polena. Razdoblje cvatnje trava je vrlo dugo, već od aprila do septembra. Vrhunac polenske sezone je u maju i prvoj polovini juna uz vrlo visoke koncentracije. Polen trava uzročnik je alergijskih reakcija u vrlo velikom broju slučajeva. Povezuje se alergija na polen trava s alergijom na krompir, paradajz, kivi, dinju, naranču i celer.

Pored polinacije trava u narednom periodu očekuje se i postepeni rast polena zeljastih korovskih biljaka prije svega kiselica (Rumex), koprive (Urtica) i drugih korovskih biljaka.

Kao što je navedeno u zadnjem izvještaju, maj je mjesec kada se postepeno završava polinacija jedne velike grupacije biljnih vrsta iz skupine drveća, ostaje još da ispratimo polen četinara i dočekamo polen lipe koja spada u grupaciju nisko alergenih biljaka.

Moguće je da se polen drveća pojavi još neko vrijeme i to iz predjela sa višom nadmorskom visinom ali samo u niskim do umjerenim koncentracijama.

Obavijest i preporuke 

Tokom protekle sedmice ustanovljena je visoka koncentracija polena trava (Poaceae) koji spadaju u kategoriju jakih alergena, te umjerena koncentracija polena četinara (Pinaceae) koji spadaju u kategoriju slabih alergena, ali u visokoj koncentraciji izazivaju jake alergijske reakcije. Biljne vrste iz skupine trava proizvode ogromnu količinu polena koje se uz pomoć vjetra mogu prenijeti na veliku udaljenost i tako uzrokovati tegobe kod osoba osjetljivih na polen. Prisustvo preko 20 polenovih zrna u m3 zraka smatra se visokom koncentracijom. Polen breze (Betula) opisan kao jak alergen je u drastičnom padu što olakšava cjelokupno situaciju, te ne dovodi do križnih reakcija pomenutih biljnih vrsta.

Alergeni trave najčešće izazivaju nazalne i konjuktivalne simptome. Javlja se alergijski rinitis koji je udružen sa alergijskim konjuktivitisom tj. alergije oka usljed iritacije konjuktiva na alergen. Osnovu terapije čine antihistaminici koji se u težim slučajevima uz preporuku ljekara kombinuju sa kortikosteroidima. S obzirom da sezona alergija na polen trava i ostalih biljnih vrsta traje nekoliko mjeseci preporuka je i kombinacija prirodnih preparata za ove probleme. Kombinacija suplemenata smanjuje intenzitet simptoma alergijskog rinitisa, pri čemu ne dovodi do neželjenih reakcija kao što je to dugotrajna upotreba antihistaminika i kortikosteroida.

Osim liječenja u olakšavanju simptoma proljetnih alergija izuzetno je važna i preventiva.

Prva preventivna mjera je izbjegavanje alergena na koji je osoba osjetljiva.

Za uspješnije izbjegavanje sezonskih alergena preporučuje se:

• redovno pratiti bioprognozu, sedmične izvještaje i preporuke,
• za vrijeme cvatnje biljaka držati zatvorene prozore stana i automobila za vrijeme vožnje,
• izbjegavati boravak i fizičku aktivnost u području bujne vegetacije za vrijeme visoke koncentracije   polena  u zraku (od 8- 12 sati ujutro),
• izbjegavati jutarnje provjetravanje prostorija kada je koncentracija polena najviša,
• prostorije u kojima boravimo provjetravati kratko i u poslijepodnevnim satima,
• korisno je ugraditi klima uređaj jer on smanjuje količinu polena za 90%,
• odjeću sušiti u stanu ili u sušilici za rublje kako bi izbjegli unošenje neželjene količine polena u stambene prostorije,
• boravak u prirodi odgoditi za kasno poslijepodne ili večer,
• za vrijeme suhih i vjetrovitih dana izlaske izvan kuće ili stana reducirati na najmanju moguću mjeru,
• kosu prati svako večer jer se polenova  zrnca skupljaju na vlasima kose,
• izbjegavati pušenje, sprejeve i slične iritanse jer pogoršavaju simptome alergije.

Osobe osjetljive na polen obavezno pogledati priloženu tabelu Popis aeroalergenih biljaka i stepen alergenosti polena

Back To Top