skip to Main Content

Tešanj: Izvještaj o ispitivanju alergenog polena u zraku od 22.03. do 28.03. 2023. godine

U izvještajnom period od 22. 03. do 28. 03. 2023. godine preovladavale su niske do umjerene koncentracije polena u zraku na području Tešnja.

Izuzetak su umjerene do visoke koncentracije polena iz porodice Cupresaceae/Taxaceae (tise i čempresi) čiji polen ima umjerenu alergenost na ljudski organizam.

Kao što je već ranije navedeno u prošlom izvještaju, završava se polinacija johe (Alnus sp.), i lijeske (Corylus sp.), na području Tešnja, te će u narednom periodu prisutnost polena ovih biljnih vrsta biti na nivou niskih koncentracija zbog polena koji će biti uhvaćen sa visočijih područja.

U narednim danima očekuje se znatan porast polena breze (Betula) i javora (Acer) te četinara (Pinaceae), čija cvatnja je tek na početku kao i polena graba (Carpinus, topole (Populus), jasena (Fraxinus),vrbe (Salix) .

Imajući u vidu da polen breze spada u kategoriju visoko alergenih biljnih vrsta donosimo preporuke o pripremi organizma.

Kako pripremiti organizam na povećano prisustvo polena breze

Predviđanja za narednu sedmicu su povećane koncentracije polena breze koja u mjesecu aprilu ima najveći intenzitet cvatnje. Polenova zrnca breze su lagana, a nošena vjetrom mogu se prenjeti na udaljenost više od 100 km. Alergenski značaj polena biljaka iz porodice Betulaceae je u tome što stabla proizvode vrlo veliku količinu polena koji se vjetrom vrlo brzo prenosi do respiratornih puteva. Najveći dio polena, oko 90%, ostaje na mjestu otpuštanja.

Najčešći simptomi alergija gornjeg disajnog sistema su:curenje vodene sekrecije nosa-rinoreja, kihanje 2 do 20 puta, začepljenost nosa, svrbež nosa, često se javlja i iritacija očiju, suhi i nadražajni kašalj, ponekad i otežano disanje koje može da pređe i u astmu.

Preporuka je zaštititi sluznicu nosa, primjenom preparata za nos na bazi ektoina, u težim slučajevima uz savjet ljekara primjena topikalnih kortikosteroida i topikalnih antihistaminika koji se apliciraju direktno u nos ili kapaju u oči te primjena oralnih antihistaminika.

Preporuka je i nošenje maske pri izlasku iz kuće, pranje kose svaku večer jer se polenova zrna skupljaju na vlasima kose. Izbjegavati boravak u prirodi kada je polinacija najveća, a to je period u jutarnjim satima.

Ono što je jako bitno naglasiti jeste da se sve češće otkriva takozvana križna reakcija između alergije na polen i određenog voća i povrća. Povezuje se križna reakcija alergija na polen breze s alergijom na jabuku, mrkvu, kivi, celer, trešnju, krušku i krompir. Simptomi nakon konzumiranja sirovog voća i povrća su od bezazlenog kašljucanja do laringospazma što zahtjeva hitnu intervenciju. Preporuka je da se navedeno voće i povrće smije konzumirati termički obrađeno.

Osobama alergičnim na polen se uz obaveznu medikamentoznu terapiju, preporučuje jačati imunitet različitim antioksidansima sa posebnim akcentom na vitamin C u kombinaciji sa Ca jer vitamin C potiču razgradnju histamina koji nastaje tokom alergijske reakcije, a izaziva simptome poput suzenja očiju, oticanja sluznice.

Veoma je važna redovna ljekarska kontrola i redovno uzimanje preporučenih lijekova.

U narednoj tabeli daje se prikaz alergenosti polena biljnih vrsta koje su predmetom monitoringa za područje Tešnja.

 

Back To Top